Blogs

Spookvloeren en navelstaren (blog Gerard Dessing)
Spookvloeren en navelstaren (blog Gerard Dessing)

Met de donkere dagen voor Kerst voor de deur is het een mooi moment om terug te blikken op het afgelopen jaar. Een jaar met - als het om Facto gaat - mooie interviews en artikelen over ontwikkelingen in het vak en in september het geslaagde Facto Congres met maar liefst 360 FM-vakgenoten die deelnamen aan sessies van ervaren FM'ers over onder meer de doorontwikkeling van de werkomgeving. 

Gezonde werkplek: mentale gezondheid blijft nog steeds achter (blog Anouschka de Waal)
Gezonde werkplek: mentale gezondheid blijft nog steeds achter (blog...

Het inzetten van de werkomgeving om de gezondheid van medewerkers te bevorderen is al langere tijd onderdeel van het takenpakket van de facility manager. De meeste interventies dragen alleen bij aan de fysieke gezondheid van medewerkers. Juist nu we het verschil kunnen gaan maken in de mentale gezondheid van medewerkers. Werk aan de winkel dus.

Podcast Happy FM over werkgeluk: 4 sterren (recensie)
Podcast Happy FM over werkgeluk: 4 sterren (recensie)

Hester van Sprang is een van de vaste boek- en podcastrecensenten van Facto. Zij heeft deze keer de podcast 'Happy FM... alles over werkgeluk' geluisterd van Joyce van Aken. Haar conclusie: 4 sterren.

Goed luisteren naar de eindgebruiker (blog Gerard Dessing)
Goed luisteren naar de eindgebruiker (blog Gerard Dessing)

Jaren geleden kwam ik te werken in een nieuwe kantooromgeving. Terugkijkend was het best Spartaans: een grote ruimte met bureaublokken, een paar vergaderzalen, een lunchgelegenheid met - laat ik het maar neutraal omschrijven - niet al te comfortabele stoelen en dat was het wel.

Een kerstborrel… zonder bedrijfsgebouw (blog Herman Kok)
Een kerstborrel… zonder bedrijfsgebouw (blog Herman Kok)

Facility management (FM) ging en gaat nog steeds over gebouwen, inrichting en dienstverlening. Nu medewerkers, waar mogelijk, steeds meer autonomie genieten om zelf tijd en plaats van werken te bepalen, is het bedrijfsgebouw één van de alternatieven naast thuis, co-working spaces, het café, bij opdrachtgevers of een willekeurige andere plek op afstand van de zaak. Soms zeggen facility managers dan dat er strategisch is gekozen voor hybride werken. Maar dat is geen facilitaire laat staan strategische keuze als in bedrijfskritisch.

Foto: Herbert Wiggerman
Ping! En de pc gaat uit (Blog Susan Meenhuis-Bosboom)

De toekomst van het kantoor en onze werkomgeving hangt nauw samen met de ontwikkelingen van werk in het algemeen. In de documentaire After Work (2DOC) wordt deze ontwikkeling in vier continenten gevolgd. De maker toont ons een breed scala aan banen en dito mensen. Wat betekent werk voor hun en zijn ze gelukkig?

Foto: Herbert Wiggerman
Houd het simpel (blog Susan Meenhuis-Bosboom)

De woorden van gedragsbioloog Daniël Seesink hebben zich herhaald in mijn hoofd de afgelopen week: apen doen het beter dan wij qua onderlinge verbondenheid. Waarom? Ze houden het simpel. Op het event 'The Zoo We Call Work' dat MAAS op 16 mei organiseerde sprak Seesink hierover.

Andries van Bentum: 'Het gaat de periode van de integrale multiservices worden. In plaats van IFM gaan we naar Integrated Facility Services.'
Doe-het-zelf op kantoor wordt normaal (blog Andries van Bentum)

Laten we het eens hebben over een hands-on onderwerp. Do It Yourself, ofwel DIY. We kennen het van het klussen thuis en ik denk dat DIY een opmars gaat maken naar kantoor. Niet om kranen te installeren, of de lift even te fixen, maar om alles wat met comfort te maken heeft vooral mét elkaar op te lossen. Ik leg de oorzaken en de gevolgen daarvan, het nut en het effect uit. Zie het als een propositie voor de FM-wereld en de eindgebruikers om dichter bij elkaar te komen en de werkplek weer meer 'eigen' te maken.

Als op kantoor zijn een feestje is, komen de mensen vanzelf…(blog Herman Kok)
Als op kantoor zijn een feestje is, komen de mensen vanzelf…(blog...

En toen was daar de community manager die medewerkers op het geherdefinieerde kantoor het naar hun zin maakt, verbindt en aan de gang houdt.

Gerard de Bruijn
Corona: sluipmoordenaar van sociale cohesie? (blog Gerard de Bruijn)

Onderzoek heeft uitgewezen dat circa 15% van de mensheid introvert is en 15% extravert. De rest bevindt zich ergens op het continuüm daartussen in. Voor de mensen die mij een beetje kennen, zal het geen verrassing zijn: ik behoor tot de 15% extraverte mensen (nooit wetenschappelijk vastgesteld, maar ik twijfel er geen seconde aan!). Extraverte mensen hebben sociale contacten nodig, het is namelijk een natuurlijke manier om endorfine (het gelukshormoon) aan te maken.