'Werkgeluk begrijpen en optimaliseren? Op de werkvloer, dáár gebeurt het' (blog Herman Zondag)

'Werkgeluk begrijpen en optimaliseren? Op de werkvloer, dáár gebeurt het' (blog Herman Zondag)

Hij stapelt stoelen, schenkt koffie in en helpt met schoonmaken als het nodig is. Zelf wat spullen het magazijn in sjouwen? Ook dat is geen probleem voor Herman Zondag (54), directeur customer experience bij AFAS én winnaar van de vorige editie van de Nationale MeewerkWeek van CSU. "Beleidsplannen leest niemand. Op de vloer tussen de werknemers, daar gebeurt het. Dáár moet je zijn."

Herman Zondag is de baas van 120 medewerkers van AFAS in Leusden. Voor hem is het eigenlijk altijd Nationale MeewerkWeek en niet alleen van 26 september tot en met 30 september als schoonmaakbedrijf CSU directeuren, CEO’s en managers oproept om minimaal één dagdeel mee te helpen op de werkvloer. "Ik ben niet gemaakt om eindeloos te overleggen in een directiekamer. Ik voel me thuis tussen de mensen op de werkvloer. Daar ben ik elke dag te vinden”, zegt Zondag.

Handen uit de mouwen

Bij de vorige editie in 2019 stak hij onder meer de handen uit de mouwen in het restaurant. Destijds ging er 150 kilo mosselen door zijn handen. "Als je dingen zelf doet, weet je tenminste waar je over praat.” Dat is eigenlijk ook meteen de grootste tip die Zondag heeft voor zijn collega-directeuren in het hele land. "Kom uit dat kantoor op die bovenste verdieping en ga tussen de mensen staan. Luister en kijk wat er gebeurt. Je kunt corrigeren als het nodig is. Doe dat dan uit liefde. Het is de toon die de muziek maakt.”

Als je dingen zelf doet, weet je tenminste waar je over praat.

Door zijn werkwijze ontgaat de directeur amper iets. "Als ik iets zie wat in mijn ogen niet goed is, dan pak ik het aan en probeer ik er voor te zorgen dat het niet nog een keer gebeurt. Ik zou er ook een beleidsplan voor kunnen maken, maar dat leest toch niemand. Je kunt beter mensen direct aanspreken. Dat werkt voor iedereen fijner.”

Altijd aanspreekbaar

Als het aan Zondag ligt zou het goed zijn als er wat meer doeners in de directiekamers zouden zitten. En daar kan de Nationale MeewerkWeek aan bij dragen. Angst om de hiërarchie zo te verliezen? Dat is niet nodig. "Natuurlijk moet die er ook zijn, maar je mag het niet merken. Als er problemen opgelost moeten worden, moet je even doorpakken. Maar als de directeur langskomt, moeten mensen gewoon kunnen zeggen wat er speelt en wat ze ergens van vinden. Mensen die dat durven, zijn de beste medewerkers die je jezelf kunt wensen. En als je altijd aanspreekbaar bent, gaat dat veel makkelijker.”

Als de directeur langskomt, moeten mensen gewoon kunnen zeggen wat er speelt en wat ze ergens van vinden.

Met de komende Nationale MeewerkWeek doet hij uiteraard weer mee. "Al hoef ik er niet heel veel anders dan anders voor te doen”, zegt Zondag. Directeuren die nog twijfelen om hun directiekamer een dag te verlaten, wil hij graag over de streep trekken. "Ga kijken wat er gebeurt in je bedrijf. Alle mensen die je dan tegenkomt moet je kennen en begrijpen. Daar wordt iedereen gelukkiger en vrolijker van.” Ook de directeur zelf.

De Nationale MeewerkWeek

De Nationale MeewerkWeek is een initiatief van schoonmaakbedrijf CSU. Na twee jaar afwezigheid, als gevolg van de coronacrisis, kan de zesde editie eindelijk plaatsvinden. Van 26 september tot en met 30 september 2022 werken directeuren, CEO’s en managers weer (minimaal) één dagdeel mee op de werkvloer van hun bedrijf. Met als doel de afstand tot de werkvloer te verkleinen, in een tijd waarin verbinding op de werkvloer belangrijker is dan ooit. Hoe ziet het nieuwe werken er nu uit in de praktijk op verschillende lagen van de organisatie? En hoe blijf je tijdens de ongekende krapte op de arbeidsmarkt kritisch kijken naar de processen en effecten daarvan op de mensen binnen het bedrijf. Het is essentieel om als werkgever te weten wat er écht speelt op de werkvloer. De Nationale MeewerkWeek biedt deze mogelijkheid.

Deelnemen aan de Nationale MeewerkWeek of meer informatie ontvangen? Kijk dan op www.nationalemeewerkweek.nl.

Stichting Lezen en Schrijven: maak samenleving toegankelijker voor 2,5 miljoen mensen

Stichting Lezen en Schrijven: maak samenleving toegankelijker voor 2,5 miljoen mensen

Op zondag 8 september was het Wereldalfabetiseringsdag. Daarom organiseert Stichting Lezen en Schrijven deze hele week de jaarlijkse Week van lezen en schrijven. De stichting roept onder meer bedrijven, overheden en maatschappelijke organisaties op om de samenleving toegankelijker te maken.

Foto: EW

Team EW for Life haalde voor de tiende keer geld op voor kankeronderzoek

Op 31 augustus stond het team EW for Life opnieuw aan de start van het jaarlijks terugkerende sportevenement Stelvio for Life in Italië. Ze hebben dit jaar maar liefst 80.144,57 euro opgehaald voor gepersonaliseerd kankeronderzoek van het Center for Personalized Cancer Treatment (CPCT).

Novon gaat Mont Ventoux weer op voor goede doel

Novon gaat Mont Ventoux weer op voor goede doel

Begin september gaan 25 collega's van Novon Schoonmaak de Mont Ventoux beklimmen. Novon neemt dit jaar voor de vijfde keer deel aan de actie Grootverzettegenkanker.

Nieuwe campagne om leren op de werkvloer te stimuleren

Nieuwe campagne om leren op de werkvloer te stimuleren

Dertig procent van de mkb-werknemers in de handel leert veel van hun taken en collega's. Dit is gunstig voor zowel werkgevers als werknemers op de lange termijn. Tegelijkertijd zoekt een deel van de mkb-werkgevers nog naar manieren om leren te bevorderen. Om hen te ondersteunen en leren op de werkvloer te stimuleren, start het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid met de campagne 'Leren op de werkvloer levert aardig wat op'.