Alpheios ondersteunt 'werken na' trajecten voor social return

Alpheios ondersteunt 'werken na' trajecten voor social return

Alpheios en Vebego zijn al jarenlange klanten en partners van de sociale onderneming IBN (Integrale Bedrijven Noordoost-Brabant). Social return is een belangrijk onderwerp voor de onderneming en Alpheios draagt daar zijn steentje aan bij, dit jaar door het ondersteunen van de twee 'Werken na' trajecten. ''Hiermee maken we echt een positieve impact, want we helpen mensen terug te keren op de arbeidsmarkt.''

Het programma ‘Werken na’ is ontwikkeld voor mensen die ziek zijn geweest met een langdurige periode van herstel, bij bijvoorbeeld kanker, NAH en long covid en daardoor een afstand tot de arbeidsmarkt hebben opgelopen. Het programma wordt volledig betaald vanuit Social Return of door het UWV. Het doel van IBN is om mensen zo snel mogelijk weer terug te brengen in het arbeidsproces. Wilke van Thiel-Leenders, IBN, is nauw betrokken bij het programma.

Specifieke ziektebeelden

In de reguliere begeleidingstrajecten van onder andere het UWV zitten dit soort programma's nog niet ingebed. "Dat heeft alles te maken met de specifieke ziektebeelden die niet herkend en erkend worden. Long covid is hier een duidelijk voorbeeld van," vertelt Van Thiel-Leenders. "Over deze ziekte is nog weinig bekend. En je ziet vaak niet aan de mensen uit deze doelgroep dat ze ziek zijn. 'Even de schouders eronder zetten, het zal wel een burn-out zijn,' is iets wat ze vaak horen." Het traject is een uitkomst voor deze doelgroep. 75 procent van de mensen die het gehele traject hebben gevolgd, vinden weer een betaalde baan.

Volgende ronde

In september begint de vijfde ronde van het programma. Voordat kandidaten kunnen meedoen worden ze gescreend. Er wordt onder meer gekeken naar de mate van commitment en de samenstelling van de groep. Eén groep bestaat maximaal uit 12 deelnemers die worden begeleid door vier personen. Eind augustus ontving Alpheios het officiële certificaat.

Lees meer over het ‘werken na’ programma