Blog Johan Molenbroek: Het toilet van de toekomst

Blog Johan Molenbroek: Het toilet van de toekomst

We leren weer veel over hygiëne door COVID-19. Ik schrijf 'weer', omdat dit eerder ook al het geval was bij ziektes als cholera, epidemieën als Q-koorts en pandemieën als de Mexicaanse griep. Zo leren we dat virussen en bacteriën eenvoudig overgedragen kunnen worden door slechte hygiëne en door zoönose (overdracht mens-dier). Vooral als veel mensen en dieren dicht op elkaar verblijven, bij kwetsbare mensen en door veel te reizen.

Op tijd bijsturen

Hygiëne -zoals handenwassen- is onder andere na een bezoek aan de kinderboerderij, bij reizen, bij knuffelen en andere ‘dichtbij elkaar’- activiteiten dan ook essentieel. Als je het mij vraagt, zou een soort sensor op je smartwatch die aangeeft zodra je een bepaalde maximum-waarde van ziekteverwekkers overschrijdt, enorm fraai zijn. Liefst met het stoplichtmodel (groen, oranje, rood), zodat je bij nader inzien je koers nog kunt wijzigen. Dus bijvoorbeeld niet naar dat feestje of op vakantie gaan.

Sensoren in toilet

Het toilet speelt bij de hygiëne een essentiële rol, in mijn ogen. Dat kan ik zeggen, nu ik in de afgelopen 42 jaar bij Industrieel Ontwerpen TU Delft talrijke toiletprojecten heb gedaan met studenten en collega’s. Daarnaast heb ik er diverse lezingen over gegeven. En die rol van het toilet, wordt alsmaar groter. Ik verwacht namelijk dat er in de nabije toekomst sensoren in het toilet aanwezig zullen zijn die kunnen meten hoe het met onze gezondheid gesteld is. Uiteraard zijn die sensoren dan verbonden aan onze smartphone, -watch, of -bril. Nu meten de waterzuiveringen al in het riool of er cocaïne en/of COVID-19 aanwezig is, maar volgens mij is het een stuk leuker en vooral nuttiger als we dat zelf kunnen zien. Zodat we tijdig kunnen besluiten of we wel of niet naar dat feestje gaan.

Meten is weten

Naast de eventuele aanwezigheid van het coronavirus, kan dat toekomstige toilet allerlei zaken meten. Denk aan zwangerschap, diabetes, hiv, en de samenstelling van urine en poep. Vervolgens laat het ons weten of we in de groene, oranje of rode zone zitten en stuurt die metingen op ons verzoek door naar de dokter. Ik zie in de dagelijkse productontwikkelingen al diverse trends die kant uit gaan. Als we medicijnen gebruiken, dan weet ons slimme toilet dat natuurlijk precies en haalt vervolgens met een high-tech filter (in mijn gedachte) die stoffen eruit voordat ze in het riool belanden. Meten is weten. En in dit opzicht is het weten zowel voor de overheid, als voor de consument, van belang om eventueel bij te kunnen sturen.

Wc-papier verleden tijd

Daarnaast is het toilet van de toekomst ook verstelbaar in hoogte en hoek, vergelijkbaar met een sta-op stoel. Dit zal vooral een uitkomst bieden voor ouderen die langer thuis blijven wonen. Maar daarmee zijn we er nog niet, want onze toekomstige wc zal ook worden voorzien van een soort verstelbaar douchekopje en een föhn. Uiteraard allemaal naar wens in te stellen, bijvoorbeeld op temperatuur en richting. Wc-papier behoort weldra tot het verleden, als je het mij vraagt. En als we dan toch richting de Japanse Toto-toiletten gaan, dan kunnen we vast ook wel een fijn muziekje via de pot regelen.

Johan Molenbroek is wetenschapper en universitair hoofddocent aan de TU Delft

Meer lezen: