Toilettrends 2022: duurzaamheid, handhygiëne en beleving

Toilettrends 2022: duurzaamheid, handhygiëne en beleving

Duurzaamheid, handhygiëne en beleving. Dat zijn de drie toilettrends voor het komende jaar, vertellen Ralph Vodegel en Marcel Speth van Katrin Hygiënepapier aan beroepsvereniging FMG.

De belangrijkste trend volgens de heren is duurzaamheid en circulariteit. Vodegel vertelt dat elke rol toiletpapier het verschil kan maken.

"We verbruiken per dag ongeveer 25 velletjes toiletpapier per persoon, wat neerkomt op 1,5 toiletrol per week en zo’n 80 rollen per persoon per jaar. Voor de productie van deze hoeveelheid toiletrollen zijn zo’n 350 bomen per persoon nodig. Indrukwekkend, toch? Dus ook met een toiletrolletje kunnen we duurzame stappen zetten." Bijvoorbeeld door voor elke gekapte boom er vier terug te zetten, zoals zijn organisatie doet.

Belang van handhygiëne

De tweede trend is de veranderende aandacht voor desinfecteren. Speth: "Het belang van handhygiëne wordt goed en bewust ingezien." Zo vertelt hij dat er in 2020 erkenning kwam voor het feit dat 80 procent van de meest voorkomende infecties via de handen wordt overgedragen. "Essentieel in de helaas nog altijd voortdurende coronapandemie."

"Beleving en toilet blijven hand in hand gaan."

Goed en veilig gevoel

"Beleving en toilet blijven hand in hand gaan", zegt Vodegel over de derde toilettrend. "Logisch, want wie vindt het niet fijn om van een schoon toilet gebruik te maken, waar alle benodigdheden als toiletpapier, water, zeep, droogdoekjes en prullenbakken beschikbaar zijn?"

Volgens hem moet een toilet(groep) voor een positieve beleving optisch aantrekkelijk en bacteriologisch proper zijn, prettig ruiken, en privacy en ruimte bieden. "Kortom, een toiletruimte moet goed en veilig voelen."

Bron: Facilitair Management Gezondheidszorg (FMG)