Omzet schoonmaak steeg 5,9 procent in 2021

Omzet schoonmaak steeg 5,9 procent in 2021

Schoonmaakbedrijven behaalden in 2021 5,9 procent meer omzet dan in het jaar daarvoor. Ook werd er in 2021 meer omzet gedraaid dan in 2019, toen het coronavirus ons land nog niet in zijn greep hield. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

De hele zakelijke dienstverlening krabbelde in 2021 weer aardig op. De branche, waar schoonmaak onderdeel van uitmaakt, behaalde in 2021 13,4 procent meer omzet dan in 2020. Vergeleken met pre-coronajaar 2019 lag de omzet in 2021 2 procent hoger.

De omzet in de schoonmaakbranche steeg in 2021 met 5,9 procent ten opzichte van een jaar eerder. Vergeleken met 2019 lag de omzet van schoonmaakbedrijven in 2021 maar liefst 4,1 procent hoger.

Schoonmaakomzet hardst gestegen in tweede kwartaal 2021

Als we de omzetgroei over 2021 van de schoonmaakbranche per kwartaal bekijken, dan wordt duidelijk dat de omzet het hardst steeg in het tweede kwartaal van 2021. Toen was de omzet 12,3 procent hoger dan een jaar eerder.

Dat na een krimp-kwartaal, want in de eerste drie maanden van 2021 daalde de omzet nog met 5,1 procent ten opzichte van het jaar ervoor. In het derde kwartaal van 2021 steeg de omzet van schoonmaakbedrijven met 7,7 procent ten opzichte van een jaar eerder. Het laatste kwartaal van afgelopen jaar kende een omzetgroei van 8,8 procent.

Hoe zit het met de loyaliteitsbonus?

Hoe zit het met de loyaliteitsbonus?

In januari 2025 wordt de loyaliteitsbonus uitbetaald, zoals afgesproken in de nieuwe cao schoonmaak. Deze krijg je als je aan een aantal voorwaarden voldoet. Om duidelijk te maken waar je aan moet voldoen en welke situaties kunnen voorkomen, heeft de RAS een aantal veelgestelde vragen op een rijtje gezet.

Paul Fok, voorzitter van Schoonmaken is een Vak: "Met vijfhonderd leden zijn we een partij waar je niet omheen kunt"

Paul Fok, voorzitter van Schoonmaken is een Vak: "Met vijfhonderd...

Paul Fok verkocht zijn schoonmaakbedrijf FVH Facility in 2021 en werd in september 2023 voorzitter van Schoonmaken is een Vak (SIEV). Hij wil de mkb-branchevereniging door laten groeien naar 500 leden. "Dat zet ons steeds sterker op de kaart."

Edgar van Engelen. Foto: Henk Snaterse.

Blog Edgar van Engelen: Samenwerken

Nog een paar maanden en het jaar 2024 komt ten einde. Voor mij persoonlijk was het een emotioneel jaar, waarin ik het verlies van onze oudste zoon een plek moest zien te geven. Ik kan eerlijk zeggen dat dit een moeilijke opgave is en dat ik nog dagelijks bezig ben met het verwerken, alsof de wereld stil staat en aan ons voorbijgaat. Het is een wereld waarin tegenstellingen steeds verder worden uitvergroot. Een wereld die eigenlijk meer zou kunnen leren van de zienswijze van mijn oudste zoon (en ook van mijn jongste zoon). Een manier van kijken naar andere mensen, als mensen en niet als iemand met een andere mening of religieuze achtergrond. Niet als iemand met een andere culturele achtergrond of etniciteit. Nee, de wereld kan veel leren van onze medemensen met een verstandelijke beperking. Vaak denk ik dat juist de zogenaamd 'gezonde' mensen een beperking hebben als je leest wat ze elkaar toewensen op sociale media. De wereld gaat aan mij voorbij en toch sta ik er middenin. Dagelijks mag ik ervaren dat er meer is dan elkaar de maat nemen op de socials.

Nederlanders krijgen recht om foutje te maken bij aanvraag sociale regelingen

Nederlanders krijgen recht om foutje te maken bij aanvraag sociale...

Mensen moeten een klein foutje kunnen maken bij het aanvragen van sociale regelingen. Dat vindt minister Eddy van Hijum (Sociale Zaken en Werkgelegenheid). Nu zijn de regels te streng, waardoor mensen soms hard gestraft worden vanwege een vergissing.