Het grootste schoonmaakrendement met de kleinste milieu-impact

Het grootste schoonmaakrendement met de kleinste milieu-impact

Met welke schoonmaakproducten en -methodes behaal je het grootste schoonmaakrendement met de kleinste milieu-impact, als je kijkt naar de hele levenscyclus van een product? Zijn dat producten in poedervorm of (afbreekbare) capsules of vloeibare middelen? Alpheios liet een life cycle analyse van haar (ecologische) producten en methodes maken door een onafhankelijk onderzoeksbureau.

"De ecologische Alpheios Vive Interior Blue en Green en Triple-T Interior Green kennen een lage milieubelasting in vergelijking met de overige geteste producten. En volgens ons bieden capsules, poeders en pods (voorlopig) geen duurzamere oplossing", zo laat Alpheios weten.

Van grondstofwinning tot distributie

Een life cycle analyse laat de hele levensloop van een product zien: van de grondstofwinning en productie tot de distributie en het recyclen. "Naast onze eigen reinigingsmiddelen uit de Vive- en Triple-T lijn, heeft het onafhankelijk onderzoeksbureau nog zes andere ecologische professionele reinigingsmiddelen onderzocht. De producten zijn in te delen in twee groepen: geconcentreerde producten in een flacon en sterk geconcentreerde producten zoals tabletten in poedervorm, pods of een combi hiervan."

Praktijk is bepalend

De manier waarop de producten in de praktijk worden toegepast heeft veel invloed op de daadwerkelijke duurzaamheid en circulariteit. Vooral het gebruik en de dosering zijn van invloed voor het resultaat, met name bij pods en tabletten. Deze middelen moeten namelijk in één keer worden gebruikt. Opvallend is dat concentraatproducten (reinigingsmiddelen in een andere vorm, zoals poeders of capsules) niet per se duurzamer zijn dan producten in een flacon. "Er zijn namelijk meer product- en verpakkingsmateriaal nodig om 1000 liter sop te maken. De samenstelling van deze producten heeft ook een negatieve impact op de waterzuiveringsinstallatie. Ook blijven er restjes product achter omdat het niet volledig oplost. Daarnaast is het ook lastig om de verpakkingen (vaak gemaakt van aluminium en polyethyleen) te recyclen."


Actiepunten

Naar aanleiding van resultaten uit het onderzoek bekijkt Alpheios de mogelijkheden om andere flacons op dezelfde manier te fabriceren als de flacons van 1 liter. "De milieubelasting van deze flacons blijkt namelijk erg laag te zijn. Op dit moment liggen er al ontwerpen klaar voor een nieuwe 500ml flacon." Alpheios heeft verder besloten om niet meer in te zetten op het aanbieden van geconcentreerde producten in de vorm van tabletten en pods. "Er kleven wat ons betreft meer nadelen dan voordelen aan het gebruik van deze producten."

Kijk hier voor alle resultaten van het onderzoek.