Enzymatisch reinigen of probiotisch reinigen: wat is het verschil?

Enzymatisch reinigen of probiotisch reinigen: wat is het verschil?

De termen enzymatisch reinigen en probiotisch reinigen zien we in schoonmaakland steeds vaker voorbij komen. Op het eerste gezicht lijken de twee schoonmaakmethoden op elkaar. Zo zijn het bijvoorbeeld beiden groene, duurzame reinigingsoplossingen. En bij beiden komen er enzymen aan te pas. Maar de werking én toepassing van de methoden verschillen wel degelijk van elkaar en mogen dan ook niet met elkaar verward worden. Volg Service Management op LinkedIn:

Het verschil in een notendop: levend versus niet-levend

In een notendop: Enzymatische reinigingsmiddelen bevatten (je raadt het al) enzymen. Dat zijn niet-levende proteïnen. Zij doen hun werk (in dit geval: reinigen) zodra zij in contact komen met water.

Probiotische reinigingsmiddelen bevatten (sporen van) bacteriën en dat zijn levende organismen. Zij hebben voeding (organische vervuiling) nodig om hun reinigingswerk te doen.

Enzymen zijn niet-levend

Maar hoe werkt het reinigen met enzymen nu eigenlijk precies? Innovi, specialist op het gebied van groene reinigingsoplossingen en leverancier van enzymatische reinigingsoplossingen, legt het uit: “Enzymen zijn niet-levende proteïnen die onmiddellijk worden geactiveerd zodra zij met lauw of warm water (30 tot 65 graden Celsius) in contact komen. Enzymen ‘knippen’ vervuiling in kleine stukjes. Zij katalyseren organische stoffen. De vetmoleculen verdwijnen en er resten enkel nog organische stoffen. Daarom zijn enzymatische reinigingsproducten zeer efficiënt in voedingsplaatsen en industrie. Ook omdat de enzymen als natuurlijk materiaal geen negatieve invloed hebben op machines en materiaal.”

Bacteriën zijn levend

De werking van probiotische reinigingsmiddelen legde Lies Marijnissen van Greenspeed eerder al uit aan Service Management (lees hier het hele artikel: Probiotische reinigingsmiddelen: schoonmaken met bacteriën). Zij vertelde toen dat er sporen van goede bacteriën worden toegevoegd aan de probiotische schoonmaakmiddelen. “Deze bacteriën zijn, als ze nog in de fles zitten, in een soort slaaptoestand. Zodra je het reinigingsmiddel doseert en gaat gebruiken, komen de bacteriën in contact met water en zuurstof. Hierdoor komen ze uit die slaapstand en kunnen ze hun werk doen. Ze voeden zich met organische vervuiling, dus met zaken als vetten, maar ook urine. Daarvoor maken ze enzymen aan, welke de vervuiling afbreken tot voeding voor de bacterie. De goede bacteriën nemen op deze manier als het ware de voeding weg waardoor het risico op ontwikkeling van slechte, pathogene bacteriën sterk afneemt.”

Bacteriën hebben dus voeding nodig om te reinigen, zij ‘eten’ organische stoffen op om te groeien en te overleven. Als er voldoende voedingsbodem, dus organische vervuiling, voor de bacteriën aanwezig is, dan blijven ze actief getriggerd om steeds hun werk te blijven doen.

Toepassing enzymatisch reinigen

“Enzymen werken in synergie met andere tensio-actieve componenten (ook wel oppervlakte-actieve stoffen. Dat is een stof die de oppervlaktespanning van een vloeistof kan verlagen, red.). Enzymatische reinigingsmiddelen kunnen overal worden toegepast. Denk daarbij aan het huishouden, professionele sectoren en ook aan de voedingsmiddelenindustrie.”

“Tenslotte zijn enzymen een natuurproduct en wordt de natuurkracht gebruikt om te reinigen. Ze zijn niet agressief, zijn ecologisch (tot 99 procent afbreekbaar, gecontroleerd door het OCDE 302B) en de neutrale pH-waarde zorgt voor de veiligheid van de gebruiker. Onze middelen hebben dan ook het Europese Ecolabel behaald. Binnenkort gaan we zelfs voor het Ecocert Label”, stelt Innovi.

Lees ook: Enzymatisch reinigen in de spotlight bij kennissessie Innovi

Toepassing probiotisch reinigen

Probiotische schoonmaakmiddelen bieden vooral meerwaarde in druk bezochte sanitaire ruimtes, zoals op scholen, stations, vliegvelden en in evenementenhallen. Ook worden ze vaak ingezet als geurbestrijding. Marijnissen: “Geuren worden vaak veroorzaakt door slechte micro-organismen. De toegevoegde bacteriën in het reinigingsmiddel halen de organische voedingsbodem weg, waardoor het risico op geurvorming door slechte micro-organismen sterk verlaagt. In praktijk zijn geuren minder aanwezig, of verdwijnen ze helemaal.”  De probiotische middelen van Greenspeed hebben het Europese Ecolabel behaald. “De middelen zijn vrij van gevarensymbolen, voldoen aan alle kwaliteitseisen en de toegevoegde bacteriën zijn veilig voor mens en milieu.” Ook ontving Greenspeed voor haar probio-lijn onlangs het Cradle to Cradle Gold-certificering.

Bronnen: Innovi, Greenspeed

LEES VERDER:

>Enzymatisch reinigen in de spotlight bij kennissessie Innovi
>Probiotische reinigingsmiddelen: schoonmaken met bacteriën