Blog Tom ter Hogt: "Datagestuurde dispensers bieden zekerheid"

Een slimme dispenser, dat is typisch zo'n product waarvan je later zegt: hoe hebben we het ooit zonder gedaan, verwacht Tom ter Hogt, Sector Specialist Facility bij (link: https://www.carellurvink.nl/blog/slimme-dispensers# text: Carel Lurvink target: _blank). Hij wijdde er een blog aan. "Datagestuurde dispensers bieden de zekerheid dat elke sanitaire ruimte er altijd fris en schoon uitziet. En het bespaart maar liefst 20 procent op het aantal schoonmaakuren."

Door middel van sensoren kan je op afstand zien of de zeepdispenser bijna leeg is, de prullenbakken overvol zijn of de papieren handdoekjes nodig bijgevuld moeten worden. “Dit voorkomt dat schoonmakers continu alle dispensers moeten nalopen. En maak je gebruik van bezoekerstellers, dan kun je ook zien hoe intensief een bepaalde sanitaire ruimte gebruikt wordt. Daarop kan je handig inspelen door een extra tussentijdse schoonmaakbeurt of juist het overslaan van de schoonmaakronde.”

Een app toont de data van de slimme dispensers. Deze app is geschikt voor mobiele telefoon, tablet en desktop en biedt diverse mogelijkheden. Zo kun je instellen dat de schoonmaker een melding krijgt zodra er een dispenser leeg is. Maar je kunt bijvoorbeeld ook de status van het toiletpapier, de damesverbandcontainers, luchtverfrissers en toiletbrilreinigers op afstand inzien.

Hoger hygiëne-level

"Het laatste dat je wilt, is dat gasten, bezoekers en medewerkers een onfrisse toiletruimte aantreffen. Behalve dat het vervelend is en onachtzaam overkomt wanneer er geen zeep of papieren handdoekjes voorhanden zijn, is het ook onhygiënisch. Dit systeem draagt daarom ook bij aan het bereiken van een hoger hygiëne-level.”


Kostenbesparend

“Slimme dispensers zijn in aanschaf net zo duur als de ‘traditionele’ dispensers. De kosten voor het gebruik van de functionaliteit zijn echter snel terugverdiend. Bijna elke schoonmaakorganisatie kamt met personeelstekort. Doordat nu niet onnodig alle toiletruimtes nagelopen hoeven te worden, zijn er een kwart minder schoonmaakrondes nodig.”

Business intelligence

“Datagestuurd werken levert nog meer voordelen op. Zo kan je eenvoudig bijsturen op basis van de rapportages die je ontvangt. De sensoren zijn bijvoorbeeld in staat om tot op de druppel nauwkeurig het verbruik van de zeepdispenser uit te lezen. Dat geeft per ruimte nuttige informatie over zaken als verspilling en hygiëne. In het eerste geval kan je kijken of het onnodige verbruik vermeden kan worden en in het laatste geval moet wellicht het personeel gevraagd worden om hygiënischer te werken.”