Glazenwasser krijgt medaille voor redden vrouw uit brandende woning

Glazenwasser krijgt medaille voor redden vrouw uit brandende woning

Zo lezen we in de (link: https://www.pzc.nl/gent/glazenwasser-ronny-53-redde-dame-uit-brandende-woning-heel-wat-mensen-stonden-de-brand-te-filmen~a183d785/?referrer=https%3A%2F%2Fwww.google.com%2F text: PZC target: _blank) hoe glazenwasser Ronny de Mulder uit Oostakker vorig jaar het leven van een vrouw heeft gered. De vrouw wachtte in haar woning op hulp en De Mulder twijfelde geen moment om die te geven.

De glazenwasser zag op de betreffende 19 mei 2021 vanuit zijn bus een grote rookpluim en besluit er direct heen te rijden. Bij de woning aangekomen, ziet hij op straat een grote groep mensen staan die het voorval filmen, maar de hulpdiensten zijn nog niet aanwezig. Zonder aarzeling heeft hij zijn ladder van zijn bus gepakt en is naar de vrouw toe geklommen. Hij heeft haar eerst gekalmeerd en daarna naar beneden gedragen. Hij heeft daarmee haar leven gered. De moeder en de hond van de vrouw die ook in de woning waren, hebben de brand helaas niet kunnen navertellen.

Gewoon weer aan het werk

De nuchtere glazenwasser vertelt dat hij vervolgens weer aan het werk is gegaan, want hij bedient veel klanten in de omgeving. Pas later kwam het besef en de bijbehorende emotie van zijn heldendaad. Zowel het feit dat hij een mensenleven had gered, als het besef dat hij zichzelf ook gemakkelijk in levensgevaar had kunnen brengen.

Nog een heldendaad

Die daad kon dan ook niet zonder waardering blijven. Afgelopen vrijdag ontving De Mulder een medaille en een mand vol lokaal lekkers van burgervader Mathias de Clercq. Het is wel de vraag of hij over een tijdje niet nogmaals voor een medaille op het stadhuis mag verschijnen, want de glazenwasser blijkt een held in hart en nieren. Onlangs reed hij een man klem die door agenten te voet werd achtervolgd. Het bleek te gaan om een crimineel.

©Clean Totaal

Nationaal kampioen glazenwassen legt uit: zo maak je streeploos schoon

De zon die door een vuile ruit naar binnen schijnt, dat zien de meeste mensen liever niet. leuker om de lentebloemen door een blinkend schone ruit te aanschouwen. Maar hoe maak je je raam het beste streeploos schoon? Glazenwasser Sven van der Burgh, winnaar van het NK Glazenwassen 2023, legt het uit.

Klankbordgroep presenteert plan na onderzoek naar lichamelijke belasting bij werken met telescopisch wassysteem  

Klankbordgroep presenteert plan na onderzoek naar lichamelijke belasting bij werken met telescopisch wassysteem

Eind december vorig jaar verscheen er een onderzoeksrapport van TNO/VHP naar de lichamelijke belasting bij het werken met het telescopisch wassysteem. Uit het onderzoek blijkt dat het werken met het telescopisch wassysteem belastend is en dat de overschrijding van de maximale taakduur leidt tot een verhoogde kans op lichamelijke klachten. Vanuit de RAS werd er een klankbordgroep opgericht van werkgevers en werknemers. Zij presenteren een plan om de naleving van de Arbocatalogus te bevorderen.

Regels voor indienstneming glazenwassers onder de 18 jaar

Regels voor indienstneming glazenwassers onder de 18 jaar

Wil je jonge medewerkers (bijvoorbeeld als glazenwasser) onder 18 jaar in dienst nemen, dan geldt een aantal andere regels ten opzichte van medewerkers van 18 jaar of ouder. De naleving van wet- en regelgeving rondom veiligheid is altijd belangrijk, maar voor jongeren zijn de regels uit de Arbeidsomstandigheden- en Arbeidstijdenwet strenger.

Minister volgt Zaanse vergunningsplicht glazenwassers met interesse

Minister volgt Zaanse vergunningsplicht glazenwassers met interesse

Minister Karien van Gennip (Sociale Zaken) kijkt met veel interesse naar de vergunningsplicht die in Zaanstad een einde moet maken aan malafide praktijken bij glazenwassers. "Ik ga het zeker goed volgen, en heb contact met de burgemeester om te kijken: hoe helpt het er nou." Intussen werkt het kabinet aan betere regels, blijft de arbeidsinspectie controleren én wijst de bewindsvrouw op de verantwoordelijkheid van de consument.