EW en partners recycleden al 5000 kilo textiel

EW en partners recycleden al 5000 kilo textiel

Jaarlijks belandt circa 135 miljoen kilo textiel bij het restafval en wordt verbrand. Daarom startte EW Facility Services in 2022 een partnerschap met dobbi en PostNL om samen textiel in te zamelen en te recyclen. Ze hebben nu gezamenlijk 5000 kilo textiel ingezameld.

De textielindustrie de op één na meest vervuilende industrie ter wereld en er wordt maar weinig gerecycled. Zo wordt in Nederland op dit moment minder dan 1 procent van al het textiel gerecycled. Jaarlijks belandt hierdoor circa 135 miljoen kilo textiel bij het restafval. Om hier iets aan te doen, ging EW de samenwerking aan met PostNL en dobbi. Ze zamelen textiel in en recyclen het, waardoor de stoffen niet zomaar worden verbrand.

Iedereen heeft een rol

De partijen zamelen op dit moment bij verschillende opdrachtgevers textiel in. Hieronder vallen bijvoorbeeld Het Concertgebouw, voco The Hague, Het Scheepvaartmuseum, Hotel Okura Amsterdam en Hotelschool The Hague. Hiervoor staat er een speciale container. Iedereen, van de eigen medewerkers tot bezoekers, kan textiel in die container doen.

Hergebruiken in plaats van verbranden

Elke volle container van 100 kilo wordt bij dobbi aangemeld, door PostNL opgehaald en vervolgens afgeleverd bij Reshare, onderdeel van het Leger des Heils. Deze partner, die duurzaam onderneemt door ook mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt een plek te geven, sorteert het textiel. Vervolgens zorgt dit sorteerbedrijf ervoor dat er iets waardevols gebeurt met het bruikbare textiel. Het wordt bijvoorbeeld verkocht via de Reshare Stores. Zo komt het ingezamelde textiel weer terug in de keten en niet bij het afval.

Lees meer: