Tamara Agatz: "Ons grootste goed zijn andere mensen" (Spotlight)

In deze rubriek geven facility professionals hun toekomstvisie op FM. Ze delen verschillende ervaringen en geven een kijkje in hun privéleven. Ook delen ze tips welk boek/app of magazine je echt niet mag missen! Deze week in de Spotlight: Tamara Agatz (40).

Wie is Tamara Agatz?

  • Functie: Hogeschooldocent Facility Management op de Hogeschool Rotterdam.
  • Privé: Samengesteld gezin, 3 jongens en 1 jonge meid, woonachtig in Rotterdam Crooswijk en ik stap het liefst op de mountainbike op de Veluwe.
  • Hobby: Kunstverzamelaar van moderne kunst zoals Urban Art & Street art.
  • Opleiding: Praktijkgericht Onderzoek, Didactische bevoegdheid, Master in Management Consultancy, HBO Facility Management.

Mooiste plek op aarde?

Fraser Island Australia, Kasteel Monda in Spanje of de Ramenberg op de Veluwe, eigenlijk te veel plekken om op te noemen.

Welk restaurant bezoek je als eerste, als ze weer open zijn en waarom?

Olivia in Witte de Withstraat in Rotterdam. Eerst borrelen bij NRC en dan heerlijk uit eten bij deze authentieke Italiaan.

Wat staat er bovenaan je bucketlist?

Daar doe ik niet aan, maar als ik dan toch wat moet noemen: mountainbiken op Ibiza.

Wat is momenteel in je werk het belangrijkste aandachtspunt tijdens de coronacrisis?

Positief blijven voor studenten en goede sfeervolle inhoudelijke online live-colleges verzorgen.

Ik wil dat FM zich meer kan richten op aantrekkelijke en dynamische ontmoetingsplekken

Wat wordt de belangrijkste doorbraak in FM?

Wat ik wil of wat ik denk? Ik ga er even vanuit wat ik wil voor FM: Dat medewerkers van organisaties meer vrijheid en autonomie krijgen in hun eigen werkzaamheden en tijden, een moderne blik op ‘werken’. Dit heeft als gevolg dat FM zich meer kan richten op aantrekkelijke en dynamische ontmoetingsplekken en het creëren van communities. Het faciliteren van fysieke netwerken in gave, moderne en inspirerende omgevingen.

Waar zie jij kansen voor FM?

Zoveel kansen, als je maar weet wat je wil je bereiken. Ik zie met name kansen voor de young professionals om te laten zien dat er ook een andere visie is van en op werken en hoe je dat kan faciliteren. Facility Management kan en moet meer initiatief gaan nemen om de waarde van goede adaptieve omgevingen te bewijzen aan alle spelers. Daar daag ik de studenten ook op uit. Doe het anders, toon lef, durf, ontwikkel je visie en zorg dat het energie uitstraalt.

Mooiste project ooit aan meegewerkt en waarom?

Het creëren van een nieuwe leeromgeving. Wat wij bij onze opleiding het FM-domein noemen. Deze omgeving is adaptief en heeft meerdere leerstijlen met activiteiten die het kan faciliteren, zoals de werkplaats, de wildernis, zolderkamer en het café. Het café mis ik het meeste, hangen met collega’s en studenten en de spontane ontmoetingen met goede koffie.

Van wie heb je het meeste geleerd en waarom?

Rob Hooftman en Willem Vrakking. Naar deze twee wijze mannen heb ik veel geluisterd, de manier van uitleggen en de rust vond ik inspirerend en wijs.

Grootste blooper?

Iets te enthousiast de postcode doorgegeven (voordat de officiële postcode kwam van de gemeente) van een nieuwe klantorganisatie, waardoor al het briefpapier en visitekaartjes opnieuw geprint konden worden en ze onvindbaar waren met hun adres voor hun eigen klanten…oeps!

Welk boek/app/magazine mogen we echt niet missen?

Je mag het boek van Jan Gehl, Steden voor mensen niet missen, omdat je dan echt zicht krijgt wat mensen prettig vinden in een omgeving. Verplichte literatuur voor elke FM’er.

Hoe ga je naar je werk en hoe lang doe je daarover?

Ik ga momenteel lopend naar mijn werk, het is 30 seconden de trap op en ik zit in de game-room van de kinderen. Maar anders ben ik een echte trapper, sportief op de fiets.

Tamara Agatz op de mountainbike
Tamara Agatz blijft vitaal door te mountainbiken

Hoe blijf je vitaal?

Ik doe aan hardlopen, mountainbiken, wandelen & fysio-oefeningen.

Grootste gok ooit genomen en hoe is dat uitgepakt?

Docent worden. Volgens mij is dat wel goed uitgepakt, maar dat moeten we misschien eerder vragen aan mijn collega’s en oud-studenten die nu werken in het vakgebied.

Hoe en wanneer verwacht je dat de kantoren weer open gaan?

In september en Facility Managers…dan verwacht ik geen oude koffie, maar champagne! Ik ga dan alleen maar kletsen, lol maken en genieten met collega’s en studenten. Mensen, ons grootste goed zijn andere mensen?.

Lees ook:

> Koffie op kantoor: dit zijn de trends
> Clubhuis (blog Gerard Dessing)
> Rising Star Sanne Scholten: ‘De werkomgeving wordt steeds meer een ontmoetingsplek’