Onderzoek: slechts 29% toiletten in gezondheidszorg is schoon

Het is niet best gesteld met de reinheid van toiletten in openbare gebouwen in Nederland. Wie in de zorg, horeca, openbare gebouwen en warenhuizen naar het toilet moet heeft 40 procent kans dat dat toilet bacteriologisch gezien schoon is. Overigens scoort de zorg met 29 procent schoon het laagst.

Dat blijkt uit het Nationale Toiletonderzoek 2022 van vakblad Service Management en facilitaire groothandel Facility Trade Group.

Verschil dames en heren

Bij de heren was 40 procent van de toiletten schoon, bij de dames iets meer met 41 procent. Dat geeft een gemiddelde van 40,4 procent en dat is iets lager dan de voorgaande test enkele jaren geleden toen er 41 procent schoon werd gescoord.

Ooit waren we al blij dat gemiddeld één op de drie openbare toiletten schoon was. Sinds 2015 schommelt dat rond vier op de tien toiletten. Het dieptepunt dateert uit 2006: slechts 12 procent schoon. Oftewel, 1 op de 8 toiletten…

Horeca heeft schoonste toiletten

De metingen zijn het resultaat van een onderzoek van 150 openbare toiletten met behulp van dipslides.
De toiletten zijn verdeeld over vier sectoren: de zorg, de horeca, openbare gebouwen en warenhuizen.

Van die sectoren is de verdeling als volgt:

  • horeca: 45 procent schoon.
  • warenhuizen: 40 procent schoon
  • openbare gebouwen: 38 procent schoon
  • gezondheidszorg: 29 procent schoon.

Vier contactvlakken

Tijdens de test meten we de bacteriologische en dus onzichtbare vervuiling op vier contactvlakken. de uitslag was duidelijk: de zitting is het meest vervuild.

  • toiletbril: 29 procent vervuild.
  • knop van kraan: 21 procent vervuild
  • spoelknop: 17 procent vervuild
  • handvat aan binnenkant deur: 9 procent vervuild.

Schoonste toilet: Landal in Reeuwijk

Vakantiepark Landal De Reeuwijkse Plassen in Reeuwijk (Zuid-Holland) is de winnaar geworden van het Nationale Toiletonderzoek 2022. Op het openbare toilet tussen de supermarkt en de receptie van het vakantiepark troffen de onderzoekers 0 bacteriekolonies aan.

Lees ook: