Huurprijs kantoorruimte: locatie belangrijker dan energielabel

De locatie van een kantoorpand heeft meer invloed op de huurprijs dan het energielabel van dat pand. Dat blijkt uit onderzoek van Dynamis Research & Consultancy.
<p>huurprijs kantoren overheid</p>

De laatste jaren wordt het energielabel belangrijker binnen de vastgoedsector. Het belang van verduurzaming dringt door in alle sectoren van de Nederlandse vastgoedmarkt.

Op de kantorenmarkt moeten kantoren groter dan 100 m² voor 2023 minstens energielabel C hebben. Ondanks het belang van verduurzaming blijkt de invloed van het energielabel op de huurprijs toch minder te zijn als huurprijzen van kantoorruimte in 2022 met elkaar worden vergeleken.

Grote steden vs gebieden buiten de steden

Er is een positieve correlatie tussen een beter energielabel en een hogere huurprijs in de grote steden (de 29 gemeenten in Nederland met het grootste aandeel kantoorruimte). Deze correlatie is nog sterker in de G5.
Als echter dit verband wordt gemeten buiten de grote steden valt de hele correlatie van een hogere huurprijs bij een beter energielabel weg.

Conclusie

Hieruit kan worden geconcludeerd dat locatiefactoren anno 2022 nog steeds doorslaggevend zijn voor de hoogte van gerealiseerde huurprijzen.

Lees ook: