Door: Martijn Louws
De facilitaire markt staat, in het tijdsbestek 2020-2023, een kostenstijging van 25 procent te wachten, op uren in de beveiligingssector. Dit stelt Fedor Kwerreveld, Directeur Key Accounts bij Securitas. Hij weet dat een betere balans tussen de mens en techniek nu en in de toekomst onontbeerlijk is om de kosten in de hand te houden en de beveiliging te optimaliseren.
De beveiligingssector werd in 2019 geconfronteerd met een kostenstijging van ruim 4 procent, waarbij in komende jaren rekening houden moet worden met een stijging van de kosten op uren van 25 procent. “Ja, dit is van een andere orde”, erkent Kwerreveld. Hij wijt de enorme kostenplus aan overheidsmaatregelen, de krapte op de arbeidsmarkt en de nieuwe cao.
"Beter balans tussen mensen en techniek is onontbeerlijk"
“Overheidsmaatregelen met de Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB) zorgen ervoor dat de kostprijs van flexwerkers stijgt. Alleen al de WW-premie stijgt met 5 procent. De flexkring bij beveiliging is van vergelijkbare grootte als bijvoorbeeld de schoonmaakdienstverlening.”
In de schoonmaak en catering gaan de medewerkers bij een uitlopend contract over naar de nieuwe opdrachtgever, in de beveiliging is dat alleen zo bij de echt grote contracten. Kwerreveld: “Wij hebben dus een relatief hoog percentage vaste krachten, mensen die je bij een contractverlies toch aan het werk willen houden. Dat brengt risico’s met zich mee, welke wij ook incalculeren.”
Omscholen en opleiden
Behalve de stijgende kosten in de flexkring investeert Securitas ook veel geld in het omscholen en opleiden van mensen. “De krapte op de arbeidsmarkt is enorm, ook in de beveiliging. Van alle kanten wordt er aan mensen getrokken: uit de branche zelf, maar ook uit andere branches als de marechaussee, douane, politie, etc. Hierdoor is het verloop in onze sector fors. Om het tij te keren zullen wij de komende periode zelf moeten investeren door zo’n duizend mensen om te scholen en op te leiden voor het vak. Immers, je dient in het bezit te zijn van een diploma wil je aan de slag kunnen in de beveiliging.”
Loonstijgingen
Dan is er nog de cao, die is afgesloten voor de periode van 1 juli 2018 tot 1 juli 2023. Die cao bevat diverse loonstijgingen: eind 2018 1,5 procent, 1 mei 2019 1,75 procent en vanaf 2020 stijgen de lonen telkens vanaf 1 januari met minimaal 2,5 procent. Bovendien is afgesproken dat vanaf 2023 beveiligers een basissalaris hebben dat minstens 125 procent van het wettelijke minimumloon is. Ook komt er een pensioenregeling die de werknemers niets extra’s gaat kosten, maar waar ze op termijn wel meer aan over houden. “Al met al stijgen de kosten voor ons als werkgever fors. Dit, in combinatie met de al flinterdunne marges waarmee wij werken, zorgt ervoor dat we andere prijzen moeten hanteren in 2020. En anders naar de dienstverlening moeten kijken”, aldus Kwerreveld.
Mens en techniek
Met dat laatste doelt hij op de balans tussen mens en techniek die kan worden verbeterd. “De technische mogelijkheden worden steeds ruimer, de hulpmiddelen worden beter en betaalbaarder. Daar moeten we gebruik van maken, enerzijds vanwege de kosten en anderzijds om het veiligheidsniveau te vergroten.” Securitas maakt bij een aanzienlijk aantal opdrachtgevers al gebruik van het eigen remote center, dat mensen die een terrein op en afgaan op afstand via slimme camera’s controleert. “Het is een veranderingsproces dat tijd kost. Opdrachtgevers moeten eraan wennen, en wij nemen ze via onze technische consultants mee. Het is namelijk de nabije toekomst. Daarvan zijn wij overtuigd.”
Meer weten over de voorziene kostenstijgingen?
Dit artikel is onderdeel van een whitepaper waarin we spraken met Fedor Kwerreveld (Securitas), Ruud van Swieten (CSU) en Roy Odekerken (namens VOC Cateraars) over de kostenstijgingen in beveiliging, schoonmaak en catering. Wilt u alle interviews lezen? Download dan de whitepaper.
Volg Facto op LinkedIn