Arnold Veenema: "Onderscheidende factor kantoor is nabijheid" (In de Spotlight)

In deze rubriek geven facility professionals hun toekomstvisie op FM. Ze delen verschillende ervaringen en geven een kijkje in hun privéleven. Ook delen ze tips welk boek/app of magazine je echt niet mag missen! Deze week in de Spotlight: Arnold Veenema (48).

Wie is Arnold Veenema?

Ik ben 48 jaar en woon samen met mijn vrouw Suzanne en kinderen (Bart en Anne) in Wijk bij Duurstede. Een mooi stadje aan de Lek. Prima uitvalsbasis voor een goede wandeling en met een hoop kunst, cultuur en culinaire verrassingen. Bovendien slechts een klein half uurtje rijden van mijn werk in Zeist.

Functie en organisatie:

Als Facility Manager ben ik bij PGGM, pensioenuitvoerder voor zorg & welzijn, verantwoordelijk voor de facilitaire dienstverlening en het vastgoed wat wij in eigendom hebben als bedrijfsmiddel.

Opleiding:

Van bedrijfskunde, NIMA, NEVI tot mijn facilitaire opleiding, een master in Facility Management en Vastgoed (MFM).

Mooiste plek op aarde?

Poeh, ben op veel plekken geweest, maar ook nog op veel plekken niet. In al zijn eenvoud, schoonheid en puurheid kan ik genieten van het Nederlandse landschap. Ben nog niet in IJsland geweest, dat lijkt mij wel één van de mooiste plekken op aarde.

Welk restaurant bezoek je als eerste, als ze weer open zijn en waarom?

Aandacht voor Eten in Wijk bij Duurstede. Net geopend en toen kwam de pandemie. Eén keer op het terras mogen genieten. Dat smaakte zeker naar meer. Afhalen werkt prima, maar er gaat niks boven een avond gezellig tafelen bij en met Aandacht voor eten.

Wat staat er bovenaan je bucketlist?

Een reis naar IJsland.

Wat is momenteel in je werk het belangrijkste aandachtspunt tijdens de coronacrisis?

Onze werkomgeving is coronaproof en een gezonde thuiswerkplek is voor iedereen beschikbaar. Zo faciliteren we dat zowel de weinige kantoorgebonden medewerkers als de vele thuiswerkers veilig, effectief en prettig kunnen werken. Dat maakt dat onze focus nu vooral ligt op de terugkeerstrategie en werken@pggm post corona. Dit doen wij in nauwe samenwerking met onze HR- en IT-collega’s.

Niet langer vanuit een automatisme, maar omdat werken op kantoor iets toevoegt

Wat wordt de belangrijkste doorbraak in FM?

We gaan er bewust voor kiezen om op kantoor te werken of niet. Niet langer vanuit een automatisme, maar omdat werken op kantoor iets toevoegt dat thuis of elders werken niet biedt. Een belangrijke onderscheidende factor daarvoor is ‘nabijheid’. Die ‘nabijheid’ faciliteren zal dat, wat voorheen ervaren werd als ‘gewoon’, bijzonder maken.

Waar zie jij kansen voor FM?

Door voor de werkomgeving en de dienstverlening een toekomstgerichte gebruikswaarde als uitgangspunt te nemen. Zo worden we in staat gesteld de sterk aan verandering onderhevige behoefte te faciliteren, zonder dat daar grote veranderprogramma’s en verbouwingen voor nodig zijn.

Mooiste project ooit aan gewerkt en waarom?

Wat mij betreft is de ‘Verkleuring’ een project wat eruit springt. Met dit project hebben we een tastbare, zichtbare en concrete verbeelding gemaakt van de identiteit van PGGM en haar verbinding met zorg & welzijn. Door werk- en merkbeleving in de werkomgeving te brengen dragen wij doelmatig bij aan het inspireren en het vergroten van zingeving en verbinding met de sector zorg & welzijn. En het is nog mooi ook.

Van wie heb je het meeste geleerd en waarom?

Laat mij graag inspireren door de mensen waarmee en waarvoor ik werk. Ik kan daar niet iemand in het bijzonder uithalen.

Grootste blooper?

De hoofdsleutel mee naar huis nemen en de tas waarin die zat in de auto laten liggen. Ruit ingeslagen, tas met hoofdsleutel weg… Sindsdien hebben we een automatisch sleutelbeheersysteem en verlaat geen sleutel nog de locatie.

Wat wilde je worden toen je vijf jaar oud was?

Militair, luitenant-vlieger om precies te zijn.

Welk boek mogen we echt niet missen?

Focus AAN/UIT van Mark Tigchelaar en Stop van Marije van den Berg.

Hoe blijf je vitaal?

Oei, gewetensvraag. Ben niet zo van het sporten. Ik zou zeggen door goed mijn rust te pakken en af en toe een stevige wandeling te maken.

Grootste gok ooit genomen en hoe is dat uitgepakt

Door een carriëre-switch te maken en uit de retail te stappen. En toen doorgegroeid van ‘jongste bediende’ op inkoop naar Facility Manager. Best goed uitgepakt.

Hoe en wanneer verwacht je dat de kantoren weer open gaan?

Mijn verwachting is dat we gefaseerd weer open gaan en dat we na de zomervakantie grote aantallen collega’s mogen verwelkomen.

Lees ook:

> Onze manier van werken verandert, maar hoe radicaal willen we transformeren?
> Vitaliteit tijdens corona: het kan met deze 9 tips
> Hybride werken: 10 tips voor een goede basis