‘Luchtreinigers de sleutel om kantoren weer te openen’

‘Luchtreinigers de sleutel om kantoren weer te openen’
Annelies de Jong: "Het is echt zonde dat deze oplossing in de bestrijding van de pandemie onbesproken blijft."

In de strijd tegen de heersende pandemie is ventilatie een veelbesproken onderwerp, maar de toegevoegde waarde van luchtreinigers blijft vooralsnog onderbelicht. In Nederland, welteverstaan, want in de ons omringende landen is de noodzaak van deze oplossing allang doorgedrongen. “Met de juiste maatregelen kunnen mensen gewoon naar kantoor”, zegt Annelies de Jong, marketingmanager van Euromate. “Maar alleen met ventilatie kom je er niet.”

Als dé expert in en vraagbaak voor een gezond binnenklimaat bij bedrijven vindt Euromate (uit Breda) het belangrijk dat in Nederland het bewustzijn toeneemt over de impact van lucht op de gezondheid. “Met onze 45 jaar aan ervaring weten wij wat in de lucht zweeft en in hoeverre die lucht vervuild is”, vertelt marketingmanager Annelies de Jong. “Maar het RIVM blijft volhouden dat aerosolen geen besmettingsgevaar vormen en bedrijven hebben vaak geen idee van de gezondheidsrisico’s.”

Misverstand over luchtreiniging

Een belangrijke oorzaak van de onbekendheid over dit onderwerp is volgens De Jong het misverstand dat luchtreiniging hetzelfde zou zijn als ventilatie. “Dat klopt niet. Luchtreinigers zijn wel een hele belangrijke aanvulling op het centrale klimaatsysteem of ventilatiesysteem. Slechts één luchtreiniger is genoeg voor een ruimte tot 200 m2 en ook nog eens vijf keer goedkoper dan het aanpassen van een ventilatiesysteem. Het is echt zonde dat deze oplossing in de bestrijding van de pandemie nu onbesproken blijft. Er is überhaupt weinig aandacht voor wat mensen inademen.”

Er is überhaupt weinig aandacht voor wat mensen inademen”

Ventilatie niet genoeg

De Jong legt uit dat ventilatie niet genoeg is om de lucht te reinigen van virussen. “Het Bouwbesluit 2012 schrijft een bepaald aantal luchtwissels voor. Dat betekent twee keer per uur de lucht volledig naar buiten afvoeren en weer verse lucht terugbrengen in de ruimte. Maar twee keer per uur is lang niet genoeg in een ruimte waar mensen de hele dag door ademen en daarmee aerosolen, met eventueel besmette deeltjes, uitstoten. Zeker in de wetenschap dat die buitenlucht ook weer fijnstof bevat. Een luchtreiniger haalt alle lucht in de ruimte vijf keer per uur door het apparaat heen. Uit testen van onder andere TNO komt naar voren dat onze luchtreinigers meer dan 99 procent van de virusdeeltjes afvangen, zodat een veiligere situatie ontstaat en het ziekteverzuim onder werknemers zal afnemen.”

Bewezen effectief in bestrijding virussen

In landen als Frankrijk, Duitsland en Finland is de noodzakelijke combinatie van ventilatie en luchtreiniging geen onderwerp van discussie. Euromate, actief in vijftig landen, ziet dan ook een stijgende verkoop van professionele luchtreinigers buiten Nederland. “Die landen hebben subsidie verstrekt voor het aanschaffen van luchtreinigers. Ze spreken uit dat aerosolen een probleem zijn en dat alleen ventilatie niet genoeg is. Ook als deze pandemie voorbij is, omdat virussen blijven. Dat moeten we niet vergeten.”

Annelies de jong in de werkplaats in Breda waar de luchtreinigers gefabriceerd worden.

In Nederland is de kans op een doorbraak van de luchtreiniger als middel tegen de pandemie onlangs wel iets groter geworden. In de Tweede Kamer, “die overigens volhangt met luchtreinigers”, is een motie ingediend om te onderzoeken of luchtreiniging kan helpen in het bestrijden van het coronavirus. De Jong: “Op dit moment zijn onze VisionAir Blue Line en Pure Air Shield 3300, in combinatie met een zeer efficiënte filter, de enige geteste en bewezen effectieve luchtreinigers in Nederland die virussen en bacteriën, dus ook corona, uit de lucht filteren.”

Lange levensduur en laag energieverbruik

Euromate heeft verschillende soorten luchtreinigers, voor een heel gamma aan ruimtes, van kleine kantoorruimtes tot en met industriële ruimtes. “Het handige is dat je ze op een standaard kunt zetten of kunt inbouwen in bijvoorbeeld een systeemplafond, zodat het apparaat helemaal wegvalt in een ruimte. En ze zijn ook nog eens plug and play, dus er hoeft geen verbouwing bij aan te pas te komen. Je steekt de stekker in het stopcontact en hij werkt. Met slechts het verbruik van een gloeilamp!”

Over duurzaamheid gesproken: de luchtreinigers van Euromate gaan minstens vijftien jaar mee en hebben vijf jaar garantie. “We maken ze hier in Breda, met Europese onderdelen, en laten ze stuk voor stuk testen door de erkende instanties. Honderd procent van de aangezogen lucht gaat ook echt door de filters heen, en stroomt niet langs kieren of spleten.”

Met de juiste voorzorgsmaatregelen is het echt niet nodig om met zijn allen thuis te werken”

Veilig op kantoor werken

De Jong benadrukt haar boodschap dat mensen absoluut weer veilig op kantoor kunnen werken. “Met de juiste voorzorgsmaatregelen is het echt niet nodig om met zijn allen thuis te werken. Luchtreiniging is een relatief goedkope manier om nu het virus – en sowieso fijnstof, virussen en bacteriën – uit de lucht te reinigen. En daarmee vormen luchtreinigers de sleutel om weer met zijn allen naar kantoor te gaan!”

Dit artikel is gesponsord door Euromate.