Rising Star Stef Koning: 'Bouwstenen van hybride werken ontbreken vaak'

In deze rubriek komt jong FM-talent aan het woord over carrière, ambities en hun ervaringen tot nu toe. Deze week is Stef Koning (26) de Rising Star op Facto.

Opleiding:

Facility Management aan de Haagse Hogeschool. Momenteel ben ik gestart met de master Facility and Real Estate Management aan het Saxion/University of Greenwich.

Als je jezelf vergelijkt met wie je was toe je startte met je opleiding, wat is er dan veranderd?

Toen ik startte was ik zoekende naar wat ik precies wilde doen. Ik ben altijd iemand geweest die een grote drive heeft als hij iets doet wat hij leuk vindt, dus aan ambitie geen gebrek. Inmiddels kan ik wel zeggen dat ik een duidelijkere visie heb op waar ik heen wil en hoe ik dat wil bereiken. De opleiding heeft mij hierin geholpen.

Facility Management had voor mij op dat moment van alles wat

Waarom heb je voor Facility Management gekozen?

Facility Management had voor mij op dat moment van alles wat, namelijk hospitality, management, bedrijfseconomie, ruimtelijke ordening en vastgoed. Op dat moment wist ik nog niet dat ik die combinatie erg interessant zou gaan vinden.

Ik ben:

Junior Coördinator op de afdeling Real Estate Valuation Services bij BDO Accountants & Belastingadviseurs.

Mijn werk bestaat uit:

Het controleren en beoordelen van taxatierapportages in het kader van de accountantscontrole en het indienen van bezwaren op gemeentelijke heffingen ter ondersteuning van de fiscale collega’s. Daarnaast ondersteun ik in het uitrollen van een CO2 footprint voor het BDO Impact Center en het inzichtelijk maken welke verduurzamingsstrategie het beste past voor bijvoorbeeld een woningcorporatie voor BDO Advisory.

Wat is voor jou in je werk in de huidige coronatijd de grootste uitdaging?

Door het veelal op afstand werken is communicatie de sleutel tot succes. Door het gebruik van technologie, hiervan afhankelijk zijn en met de verschillende agenda’s van klanten en collega’s kan dit soms wel een uitdaging zijn.

Belangrijkste FM-trend?

Dit is een leuke vraag, want je kunt eigenlijk stellen dat het geen trend meer is maar realiteit. Dat is het ‘Nieuwe Werken’, echter geven we nu het label ‘Hybride Werken’ eraan. De flexibele werkplek, werktijden en zelfs werkdagen worden bij grote bedrijven steeds meer vanzelfsprekend. Het belangrijkste hierbij is dat bedrijven blijven monitoren hoe het met de eigen werknemers gaat. En of deze ‘extreem’ flexibele manier van werken de efficiëntie, productiviteit, maar bovenal het werkgeluk blijven bevorderen.

People, planet en profit horen het startpunt te vormen van mijn werkzaamheden

Over 5 jaar ben ik…

Ik hoop over 5 jaar Register Taxateur te zijn waarbij ik het onderwerp duurzaamheid op waarde weet te waarderen. Ik vind het belangrijk dat we binnen de vastgoedsector bezig blijven met wat het beste is voor mens, omgeving en maatschappij. People, planet en profit horen hierbij het startpunt te vormen van mijn werkzaamheden.

Grootste verbazing tot nu toe?

Mijn grootste verbazing is dat het hybride werken door veel bedrijven massaal wordt omarmd en gesteund, maar dat hierbij vaak de bouwstenen ontbreken waardoor werknemers het zwaar krijgen. Strategiebepaling voor het uitrollen van een dergelijk werkconcept is één van de beginselen van een succesformule. Het bouwen van deze succesformule is voor sommige bedrijven soms erg lastig.

Grootste succes tot nu toe?

Voor mij persoonlijk is dat het publiceren van meerdere artikelen over (thuis)werken maar ook de relatie leggen tussen crisis en de ontwikkelingen binnen de vastgoedmarkt. Vastgoed en de ontwikkeling hiervan draait niet alleen om stenen die een bepaalde waarde vertegenwoordigen, maar het kan vooral ook dienen als een middel om te zorgen dat mensen hun (werk)geluk kunnen vinden.

Ik heb bewondering voor mensen die zorgen dat vastgoed bijdraagt aan het (werk)geluk van mensen

Wie is jouw grootste inspiratiebron en waarom?

Ik haal energie uit gesprekken met mensen die vastgoed vanuit verschillende invalshoeken kunnen benaderen, inzetten en zien. Ik heb bewondering voor mensen die zorgen dat vastgoed echt bij kan dragen aan het (werk)geluk van mensen.

Wat zou je graag beter kunnen?

Ik zou graag mijn leiderschapskwaliteiten eens goed willen testen. Door hierin te duiken denk ik dat ik heel veel over mijzelf kan leren.

Welk managementboek raad je aan en waarom?

Zelf heb ik onlangs ‘De wereld is rond’ van Jo Caudron gelezen. Het zoekt naar een holistische oplossing voor het aanpakken en benaderen van problemen. Alle transformaties in onze bedrijven vormen een metastorm. Deze zal impact hebben op elke beslissing binnen het bedrijf.

Verder, iets minder management gericht, kan ik ‘After the music stopped’ van Alan S. Blinder enorm aanraden. Het boek geeft uitleg over waarom we een crisis hebben gehad vanaf 2007. Het biedt een accurate kijk op economie en maatschappij. Een aanrader voor eenieder die geïnteresseerd is in economie en vastgoed maar ook wil leren van fouten en misvattingen uit het verleden.

Lees ook:

> Hybride werken: 10 tips voor een goede basis
> Kantoor van de toekomst: de visie van 9 directeuren FM en Vastgoed
> Universitair docent plaatst kanttekeningen bij snelle omschakeling naar hybride werken