Stijn von der Fuhr: "Naar kantoor gaan verandert in gastbeleving" (Spotlight)

In deze rubriek geven facility professionals hun toekomstvisie op FM, delen ze verschillende ervaringen en geven ze een kijkje in hun privéleven. Deze week in de Spotlight: Stijn von de Fuhr (30).

In deze rubriek geven facility professionals hun toekomstvisie op FM, delen ze verschillende ervaringen en geven ze een kijkje in hun privéleven. Deze week in de Spotlight: Stijn von de Fuhr (30).

Wie is Stijn von der Fuhr?

Ik woon in Tilburg samen met mijn vriendin Floor. Als ik het aan vrienden of familie vraag bestempelen ze mij als een geboren levensgenieter. Ik geniet enorm van mijn vrienden en familie, mijn werk, ik hou van lekker eten en drinken, van reizen, ik ben een ware sports-fanatic en ik kan – dat heb ik ook vaker gehoord – absoluut niet tegen mijn verlies.

Functie: Sinds mei dit jaar ben ik als Commercieel Manager bij HFC (Hotel Facility Concepts) en verantwoordelijk voor de commerciële bedrijfsvoering, de integrated FM-propositie en de marktpositionering van HFC in de markt van commercieel vastgoed.

Opleiding: HBO Real Estate & Facility Management op de Breda University of Applied Sciences en daarna de Master Organization Studies aan de Tilburg University.

Mooiste plek op aarde?

Ontzettend lastige vraag. Ik heb het geluk gehad dat ik al veel van de wereld heb mogen zien. Ik heb een half jaar in Zuid-Afrika gewoond en daar ben ik toch wel echt verliefd geworden op mijn toenmalige woonplaats Kaapstad. Ik ben van mening dat iedere bestemming wel iets unieks heeft. De ervaringen of herinneringen die je specifiek op die plek hebt gedeeld met anderen maken de plek.

Een aantal jaar terug ben ik een half jaar alleen vertrokken en gaan backpacken in Zuidoost Azië. Dat wilde ik altijd al eens ervaren aan de andere kant van de wereld. Dat brengt je op onbeschrijflijk mooie plekken met net zulke mooie herinneringen. Als ik dan ergens op een mooie tropische bestemming ben duik ik ook graag. Ik vraag me daarom af of de mooiste plek op aarde boven of onder water is!

Stijn von der Fuhr: 'Ik vraag me daarom af of de mooiste plek op aarde boven of onder water is!'

Wat is je favoriete restaurant en waarom?

Een favoriet restaurant heb ik niet. Het liefst ga ik naar zoveel mogelijk nieuwe restaurants of ontdek ik nieuwe concepten. Ik geniet evenveel van fine dining als van steeds meer opkomende foodconcepten. In Tilburg is – onder het motto ‘support your locals’ – een van mijn favoriete plekken Don’s Noodle Shop.

Daarnaast heb ik een zwak voor Italië en alles wat het land te bieden heeft. De cultuur, de landschappen en bovenal het eten. De pizza van Restaurant Old Scuola in Rotterdam is – zeer terecht – benoemd tot derde ‘Beste Pizza van Europa 2021’.

Wat staat er bovenaan je bucketlist?

Mijn aan reizen gerelateerde bucketlist is praktisch oneindig, dus eigenlijk kun je het geen bucketlist meer noemen. Er zijn namelijk heel veel plekken op de wereld die ik nog graag zou willen zien. Surfen in Hawaii, een tuk-tuk trail door Sri Lanka, met de Trans Mongolië Express van Moskou naar Beijing, Petra in Jordanië, La Boca in Buenos Aires, Mount Fuji in Japan en snowboarden in Finland. En zo kan ik nog wel even doorgaan!

Wat is momenteel in je werk het belangrijkste aandachtspunt tijdens de coronacrisis?

Verbinding. En dat op meerdere vlakken. Verbinding met alle collega’s, met opdrachtgevers en met de markt. Het ontbreken van live-contactmomenten maakt het allemaal net iets uitdagender om in contact te blijven staan met elkaar. Wat mij betreft is een perfecte kans weggelegd voor facility management om deze rol toe te eigenen. Facility management maakt bij het terugkeren naar kantoor de verbinding binnen de werkomgeving mogelijk. Iets dat we al die tijd hebben gemist.

FM maakt bij het terugkeren naar kantoor de verbinding binnen de werkomgeving mogelijk. Iets dat we al die tijd hebben gemist.

Wat wordt de belangrijkste doorbraak in FM?

Momenteel maakt ons vakgebied een enorme transitie door. Dat is niemand ontgaan. Werkend Nederland heeft het over hoe we straks weer terug naar kantoor gaan, wat gaat er veranderen, wordt er kantoorruimte afgestoten, zijn we klaar voor de toekomst en hoe wordt thuiswerken nog beter gefaciliteerd?

Veel corporates zijn volop bezig met het beter laten aansluiten van de werkomgeving bij de behoeftes van de medewerkers van vandaag en morgen. Mede door corona transformeren werkomgevingen versneld naar ontmoetingsplaatsen, hubs in de geest van een hotel. Een facilitair eindgebruiker wordt een gast en naar kantoor gaan verandert in een gastbeleving. Door het creëren van meerwaarde en integratie van taken ontstaat een excellente dienstverlening.

Waar zie jij kansen voor FM?

Het afgelopen Facto Congres stond in het teken van hybride werken. De kansen voor ons vakgebied liggen de komende jaren in het ondersteunen en mogelijk maken van hybride vergadervormen. Al lang geleden is de ontwikkeling ingezet dat we steeds meer hybride met elkaar samenwerken. Samenwerken op basis van de activiteit en op een werkplek die daarbij past. En dit op het gebied van tools, tijd en plaats.

Veel organisaties kiezen er nu voor om medewerkers thuis te laten werken. Hiermee krijgt hybride vergaderen in relatie tot facility management een hele andere lading. Een praktisch voorbeeld: Facebook is recent gestart met de pilot ‘Horizon Workroom’ om hybride vergadervormen nog breder te ondersteunen. Dit is een VR-applicatie waarmee Facebook-medewerkers werken in een gedeelde online ruimte. Het staat misschien ver van de realiteit, maar het is wel weer een stap verder in het experiment dat hybride vergaderen heet.

Grootste blooper?

Ik heb in mijn loopbaan aardig wat bloopers gemaakt. Laten we zeggen dat je daar alleen maar beter van wordt. Achteraf was één van mijn meest spraakmakende bloopers op het Facto Congres van 2018 in Veenendaal. Namens mijn vorige werkgever ArrangeGroup werd een presentatie gegeven waar nog het een en ander voor moest worden opgezet en voorbereid. Een flipover, digitale checks etc. Even samen de mouwen opstropen dus.

Het congres stond in de ochtend op het punt van beginnen en bij het oprapen van een marker van de grond scheurde ik volledig van voor tot achter uit mijn broek. Tja, wat doe je dan? Om nog wel op het congres te kunnen verschijnen ben ik zo ongezien mogelijk naar een kledingwinkel in de buurt gereden om een nieuwe broek te kopen. Bij terugkomst ging het natuurlijk als een lopend vuurtje rond.

Stijn von der Fuhr tijdens het Facto Congres van 2021
Stijn von der Fuhr tijdens het Facto Congres van 2021

Wat wilde je worden toen je vijf jaar oud was?

Profvoetballer bij Ajax, hoe kan het ook anders. Dat is het nét niet helemaal geworden.

Welk boek/app/magazine mogen we echt niet missen?

Surrounded by idiots door Thomas Erikson, een aanrader! Dit boek is gebaseerd op de welbekende DISC-methode waarin de schrijver op een ironische manier uitlegt hoe je dit in de praktijk het beste kunt toepassen. Of beter gezegd, wat je in sommige situaties juist niet moet doen. Simpelweg effectiever met elkaar communiceren. Het is geen allesomvattend boek maar het geeft maar weer eens aan hoe verschillend mensen zijn en daardoor ook andere behoeftes hebben.

Hoe ga je naar je werk (vervoermiddel?) en hoe lang doe je daarover?

Mijn werkweek kan er behoorlijk dynamisch uitzien met een woonplaats in Tilburg, het hoofdkantoor van HFC in Amsterdam en veel externe afspraken door het hele land. Dat betekent veel kilometers op de weg. Ergens geeft me dat ook rust. Veel tijd voor mijn belafspraken die dan ook achter het stuur plaatsvinden. Daarnaast luister ik zo nu en dan een podcast.

Hoe blijf je vitaal?

Sinds drie jaar boks ik vrij intensief 2 tot 3 keer in de week. Tijdens de lockdown lag dit natuurlijk helemaal stil. Om mijn conditie alsnog op peil te houden ben ik toen regelmatig gaan hardlopen. Met vaak een drukke werkweek vol Teams-meetings is het heerlijk en ook nodig om even helemaal af te schakelen. Maar dat doe ik het liefst door intensief te boksen.

Wat is het meest bijzondere project waar je ooit aan hebt gewerkt en waarom?

Ik heb vooral hele mooie herinneringen aan de tender van IFM bij Nissan een aantal jaren geleden. Dat was juist zo speciaal omdat het voor mijn vorige werkgever het eerste IFM-contract was. Met 26 operationele diensten en een uitgebreid leverancierslandschap was dat een flinke mijlpaal. Een grote prestatie van het hele bidteam waar we allemaal voelden dat er een flow in het hele traject zat. We hebben dit over kunnen brengen en Nissan met veel enthousiasme via storytelling meegenomen in onze filosofie en werkwijze. Iets waar ik met veel trots en plezier op terugkijk.

Daarom ben ik wel een voorstander van het op een veilige en verantwoorde manier volledig openen van kantoren

Hoe en wanneer verwacht je dat de kantoren weer open gaan?

Dat zie ik nu eigenlijk al gebeuren. Door het eerder genoemde hybride werken kunnen kantoren laagdrempeliger open met minder capaciteit. Wanneer FM hybride vergadervormen optimaal faciliteert is het in veel gevallen niet eens altijd nodig om altijd live naar kantoor te gaan. Gelukkig vinden externe afspraken de laatste tijd steeds minder plaats via Teams. De vaccinatiegraad komt steeds hoger te liggen. Daarom ben ik wel een voorstander van het op een veilige en verantwoorde manier volledig openen van kantoren. Ik ben optimistisch!


Lees ook: