Frank Veldhof: 'Steeds meer aandacht voor gezonde leefstijl en werkgeluk' (Spotlight)

In deze rubriek geven facility professionals hun toekomstvisie op FM, delen ze verschillende ervaringen en geven ze een kijkje in hun privéleven. Deze week in de Spotlight: Frank Veldhof.

Wie is Frank Veldhof?

Ik ben in januari 1972 geboren in een klein stadje in de buurt van Leeuwarden. Op mijn vierde jaar verhuisden we naar Hoofddorp, waar ik nog steeds woon met mijn vriendin Mascha en onze dochter Fay.

Functie: Purpose architect en ondernemer.

Organisatie: In de coronatijd ben ik gestart met ndorfine. Wij ondersteunen organisaties in het vormgeven, beschrijven en activeren van de purpose.
Mijn andere bedrijf heet Frank & Gastvrij. Hiermee help ik dienstverlenende organisaties gastvrijer te zijn en beter te presteren.

Opleiding: Hotelschool en HBO Bedrijfskunde: een combinatie van passie en kunde.

Cayo Largo del Sur, een eilandje ten zuiden van Cuba. De mooiste plek op aarde voor Frank Veldhof.

Mooiste plek op aarde?

De mooiste plek op aarde voor mij Cayo Largo del Sur. Een heel klein eilandje ten zuiden van Cuba. Van zee en strand word ik sowieso gelukkig 😊.

Wat is je favoriete restaurant en waarom?

Mijn favoriete restaurant is ’t Jagertje in Hoofddorp. Helaas bestaat het niet meer, maar hier ben ik op mijn 14e ‘besmet’ geraakt met het horeca-virus. Gelukkig is daar geen vaccin tegen.

Wat staat er bovenaan je bucketlist?

Mijn 50ste verjaardag vieren op Curaçao met mijn gezin.

Wat is in je werk het belangrijkste aandachtspunt tijdens de coronacrisis?

De verbindingen tussen mensen en organisaties raken zoek. We zijn als mensen en organisaties op zoek naar onze identiteit en bestaansreden. Deze tendens beschouw ik als de transformatie naar de betekeniseconomie. Corona versnelt deze beweging.

Klik op de afbeelding voor een overzicht van recente 'Spotlights'.

Wat wordt de belangrijkste doorbraak in FM?

Wat mij betreft dat er oprechte aandacht is voor vitaliteit van mensen en dat werk bijdraagt aan welzijn en geluk. Er is steeds meer aandacht voor een gezonde leefstijl en werkgeluk. Een werkgever speelt hierin een belangrijke rol. Lang werd dit niet gezien als de taak van een werkgever, maar inmiddels weten we beter. Zinvol werk wordt gezien als een van de drie redenen voor een betekenisvol leven. Het draagt in een belangrijke mate bij aan het geluk dat werknemers ervaren.

Waar zie jij kansen voor FM?

Het kantoor van de toekomst voegt waarde toe door verbindingen tussen mensen te faciliteren

De toekomst zal gaan hoe bedrijven hun flexibele arbeidskrachten ondersteunen én betrokken houden bij de organisatie. Het kantoor van de toekomst voegt waarde toe door verbindingen tussen mensen te faciliteren. Gastvrijheid is de smeerolie van deze beweging. FM (samen met HR) speelt hier een belangrijke rol in. Het is een taak van FM om na te denken hoe gebouwen een andere rol vervullen als een plek om te ontmoeten, inspireren en energie te laden.

De tweede kans is dat FM kan bijdragen aan het geluk en betrokkenheid van collega’s. Werken wordt steeds flexibeler en meer op afstand, maar onze flexibele thuiswerkfaciliteiten zijn soms niet ideaal. Iedere organisatie krijgt heel veel werkplekken door het hele land bij de werknemer thuis. Daar verwacht je dezelfde faciliteiten, comfort en gemak als op kantoor.

Meest bijzondere project ooit aan meegewerkt?

De bouw van Paresto, dé Defensiecateraar. Ongeveer 15 jaar geleden maakte ik deel uit van een team van implementatiebegeleiders om de bedrijfsvoering van dit unieke bedrijf marktconform in te richten. Daar kwamen veel aspecten van catering, dienstverlening, contractmanagement en bedrijfsvoering aan de orde. Daarnaast heb ik er veel leuke mensen ontmoet. Sinds een paar maanden help ik Paresto opnieuw met het operationaliseren van de visie op catering.

Van wie heb je het meeste geleerd en waarom?

Zakelijk zijn Bartel Geleijnse, Jan Pool en Bob Hutten mijn inspiratoren

Ik heb van verschillende mensen veel geleerd. In mijn zoektocht naar persoonlijk geluk heb ik veel geleerd van Veronique Kilian en Jeanette Kieviet.
Zakelijk zijn Bartel Geleijnse, Jan Pool en Bob Hutten mijn inspiratoren. Maar ik leer ook veel van collega’s en vrienden die mij feedback geven. Elke ervaring geeft je de kans om als mens beter te worden.

Grootste blooper? (in relatie tot het vak)

Die moet nog komen…denk ik.

Wat wilde je worden toen je vijf jaar oud was?

Kelner of missionaris. Het is beide gelukt.

Welk boek/app/magazine mogen we echt niet missen?

Men’s search for meaning van Viktor Frankl en Master your mindset van Michael Pilarczyk.

Frank Veldhof: 'Ik ben ook goed in niets doen. Dat geeft ook de nodige rust en helpt om te ontspannen.'

Hoe ga je naar je werk?

Ik werk in het hele land en ga meestal met de auto. Als ik flexibel werk, dan doe ik dat vanuit huis of een multi-tenant pand in Hoofddorp.

Hoe blijf je vitaal?

Bootcamp, fitness, gezond eten en mindfulness. Ik ben ook goed in niets doen. Dat geeft ook de nodige rust en helpt om te ontspannen.

Grootste gok ooit genomen en hoe is dat uitgepakt

Ik ben niet zo’n gokker. De start met mijn eigen bedrijf tijdens de Coronacrisis wordt als een gok gezien. Ik ben daar zelf nuchter over. Als je ergens blijft hangen zonder je dromen na te jagen, dan gok je wat mij betreft altijd verkeerd.

Hoe en wanneer verwacht je dat de kantoren weer open gaan?

Ik verwacht dat in de loop van 2022 de kantoren weer open gaan, maar dat de bezetting en de functie dan blijvend verandert. Het is een bijzondere tijd waarin iedereen opnieuw moet nadenken welke toegevoegde waarde kantoren hebben om een bijdrage te leveren aan het geluk en succes van medewerkers.

Lees ook: