Reinigen van zonnepanelen: zin of onzin?

Het wassen van zonnepanelen heeft geen enkel effect op de effectiviteit van de panelen. Dat beweert columnist Vincent Dekker in Trouw. De duurzaamheidsjournalist klom zijn eigen dak op om tijdens een warme dag zijn panelen af te soppen en onderzocht het resultaat. Volgens hem is zonnepanelen wassen niets meer dan een wassen neus.

Elf van de twaalf zonnepanelen schoongemaakt

Dekker, die vooral schrijft over innovatie op het gebied van duurzaamheid, heeft twaalf zonnepanelen op zijn dak, zo schrijft hij, waarvan hij er in eerste instantie elf schoonmaakte. “Omdat ze in serie zijn geschakeld moest die ene vuile het resultaat van alle twaalf nog drukken, was mijn idee. Daarna de laatste voor driekwart schoongemaakt, vervolgens ook het laatste kwart, op de heel vieze onderrand na. Als laatste tenslotte ook die rand weer kraakhelder gemaakt”, zo valt er in de column te lezen.

Aantal wattages dat de panelen opwekten veranderde niet

Maar veel zag Dekker op zijn persoonlijke pagina van de omvormerfabrikant niet veranderen in het aantal wattages dat de panelen opwekten. “Ik kon de ontwikkeling ook vergelijken met die van voorgaande mooie dagen, en ik zag wederom geen verschil. Okee, misschien toch net iets meer sluierbewolking dan voorgaande dagen, dacht ik. Maar af en toe was er echt een heldere lucht en dan moest dus de maximale piekopbrengst ettelijke procenten boven de pakweg 2700 W van voorgaande pieken uitkomen. Maar niets van dat al. Geen Wattje extra kwam en komt er uit mijn panelen.”

Columnist: Het schoonmaken van zonnepanelen loont de moeite niet

En dus concludeert Dekker dat het schoonmaken van zonnepanelen de moeite niet loont. “Ik zou zeggen: doe geen moeite en wacht rustig op de volgende regenbui, ook al blijft die nog maanden weg”, zo luidt de conclusie. Om de column af te sluiten met de vraag: “Of zie ik iets over het hoofd?”

Schoonmakers: Het loont wel degelijk om zonnepanelen schoon te maken

In een artikel op Service Management van exact een jaar geleden zeggen schoonmaakondernemers Norbert Weel en Maikel Kinderman dat het wel degelijk loont om zonnepanelen schoon te laten maken. Beide mannen begonnen enkele jaren geleden dan ook een bedrijf dat zich specialiseert in het reinigen van zonnepanelen: Zonnepaneelreiniging.com.

Rendementsverlies van vieze zonnepanelen ligt tussen de 4 en 10 procent per jaar

In het artikel wijst het duo onder meer op een rapport van TNO, waarin het belang van het reinigen van zonnepanelen werd onderschreven. “Het was een al wat ouder onderzoek, waarin onder meer de vergelijking met de vervuiling van kassen in de tuinbouw werd gemaakt. Daaruit bleek dat het zonder meer lonend is om eens in de zoveel tijd je panelen te laten reinigen. Door vervuiling van panelen neemt het rendement na verloop van tijd af. Uit onderzoek blijkt dat het rendementsverlies van vieze zonnepanelen ligt tussen de 4 en 10 procent per jaar”, vertelde Weel.

Lees ook:
Tussen de zonnepanelen, de werkplek van Norbert Weel
Kärcher introduceert iSolar voor reiniging zonnepanelen