Nelis, Gom en TNO bundelen krachten voor nieuwe banen

Nelis, Gom en TNO bundelen krachten voor nieuwe banen

Schoonmaakbedrijf Gom, TNO en Nelis hebben elkaar gevonden in een bijzonder project. Twee medewerkers zijn via Nelis aan een baan geholpen in het TNO-kantoor in Den Haag. Niet als schoonmaker bij Gom, zoals wel vaker gebruikelijk, maar in de rol van allround facilitair medewerker.

Gom houdt bij TNO sinds 2017 de kantoortuin, de vergaderzalen en de ontmoetingsruimten van de ruim zeshonderd medewerkers schoon. Op een gegeven moment stelde klantmanager Diede Smit van Gom voor om voor nieuwe facilitaire medewerkers stichting Nelis in te schakelen, zo is te lezen in een artikel op de site van Gom.

Doorstromen

Smit: “Heel vaak zie je dat schoonmaakmedewerkers doorstromen naar een facilitaire taak. We merken echter dat het profiel van de facilitaire medewerker aan het veranderen is. Het worden meer technische functies. Gom Specialistische Reiniging werkt al met glazenwassers van stichting Nelis. Voor ons was het een optie om aan allround medewerkers te komen.” TNO stond meteen achter het idee.

Begeleiding

Nelis is een sociale onderneming die medewerkers die korter of langer werkloos zijn aan een baan helpt. Kandidaten worden voorbereid op een sollicitatiegesprek, kunnen een meeloopstage doen en ook als ze zijn aangenomen krijgen ze begeleiding. Smit: “Je merkt wel duidelijk het verschil in hun aanpak en de onze. Wij zijn heel sterk gefocust op: past een kandidaat wel bij deze functie. Bij Nelis ligt het accent op de persoonlijke ontwikkeling van mensen.”

Huismeester

Sinds een jaar versterken Gary en Patrick regelmatig het achtkoppige team van Gom op onder andere het Haagse Anna van Buerenplein, een van de TNO-locaties waar Gom schoonmaakt. Een vergaderzaal inruimen, een lamp vervangen of apparatuur klaarzetten, zij draaien hun hand daar niet voor om. Ook springen zij bij in de schoonmaak, als dat nodig is, al is dat niet hun hoofdtaak. Ze hebben het naar hun zin. Patrick, van origine een elektricien: “ “Je bent een soort huismeester bij TNO. Kleine klussen doe ik zelf, bij grotere kijk ik welke partij ik hiervoor moet inschakelen.” Gary had jarenlang een administratieve functie en wilde graag heel iets anders doen. “Lekker werken, klusjes doen. Ik ga van de ene klus in het pand naar de andere. Het is hier ook weleens stress, maar het is léuke stress.”