Robot SAM helpt schoonmaakmedewerkers CWZ met grondig desinfecteren

Robot SAM helpt schoonmaakmedewerkers CWZ met grondig desinfecteren

Schoonmaakmedewerkers in het ziekenhuis CWZ in Nijmegen hebben een bijzondere collega erbij gekregen: robot SAM. De slimme techniek van de robot neemt de schoonmakers een deel van het zware werk uit handen. Het gaat voorlopig om een proef.

Voor de gezondheid van patiënten en medewerkers in een ziekenhuis is het van groot belang dat ziekteverwekkers geen kans krijgen. Daarom worden veel ruimtes, zoals patiëntenkamers en operatiekamers, zorgvuldig gedesinfecteerd. Die belangrijke taak rust op de schouders van de schoonmaakmedewerkers. Zij krijgen nu hulp van robot SAM. SAM is gemaakt door het bedrijf Loop Robots, dat ervaring heeft met het bouwen van robots voor ziekenhuizen.

Krachten mens en techniek bundelen

Hoe werkt dit in de praktijk? De schoonmaakmedewerkers zorgen ervoor dat een patiëntenkamer stof- en vuilvrij is. Daarna rijdt de robot de kamer in om een scan te maken van de ruimte, waarmee hij alle oppervlakten in kaart brengt. Vervolgens schijnt hij zijn krachtige lichtstralen op elke millimeter van de kamer. Het UV-C licht vernietigt het erfelijke materiaal, DNA/RNA genaamd, van micro-organismen zoals bacteriën en virussen. Daardoor kunnen die zich niet meer vermenigvuldigen en zijn ze niet meer schadelijk. Zo wordt het risico op een uitbraak van een infectie geminimaliseerd. Per kamer heeft SAM slechts 15 minuten nodig.

Gericht werken

Manager facilitaire zaken John Verberne van CWZ verklaart: "We zetten al jaren een statische UV-lamp in bij desinfectie van ruimten. SAM kan nóg gerichter in verpleegkamers zijn werk doen. Het gaat voorlopig om een proef voor een paar maanden. We kijken uit naar het resultaat van deze testperiode." Hij vervolgt: “Werken met de robot is niet alleen belangrijk in de strijd tegen ziekenhuisinfecties, maar maakt ook het werk voor de schoonmaakmedewerkers aantrekkelijker en minder zwaar." Myrthe Ex, klantmanager zorg van schoonmaakbedrijf Gom, is blij met de pilot: "We hopen dat de proef aantoont dat de desinfectie van ruimten verder verbetert en dat SAM zo een steentje bijdraagt aan de patiëntveiligheid."