Wie neemt het stokje over van Raymond Kouwenberg als voorzitter van SIEV?

Wie neemt het stokje over van Raymond Kouwenberg als voorzitter van SIEV?

Raymond Kouwenberg, huidig voorzitter van mkb-branchevereniging Schoonmaken Is Een Vak (SIEV), heeft besloten om de voorzittershamer door te geven. Daarmee is de zoektocht naar een vervanger gestart. Het dagelijks bestuur heeft draagt Paul Fok voor als kandidaat voor de voorzittersfunctie. De vereniging stelt hem graag voor.

Voormalig schoonmaakondernemer Paul Fok (59) rolde in 1983 via een vakantiebaantje het schoonmaakvak in. Vooral de liefdevolle wijze waarop de eigenaren hun bedrijf runden en de wijze waarop zij met mensen omgingen raakte hem. "Ik werd door hun manier van doen op slag verliefd op het schoonmaakvak. Binnen een paar maanden zat ik in een busje schoonmaakwerk te regelen. Vloeren in de was, winkelpuien zemen, trappenhuizen reinigen en ga zo maar door. Samen met mensen van allerlei pluimage, geloof en nationaliteit", vertelt Fok aan SIEV. "Binnen een jaar had ik mijn studie Nederlands beëindigd en werd ik assistent inspecteur in het schoonmaakbedrijf van wijlen Koos Stuyvers. Fok heeft in zijn carrière diverse eigen bedrijven mogen leiden. Daarbij heeft hij "de hoogtepunten en zeker ook de dieptepunten op ieder gebied en niveau mogen ervaren." In 2004 stampte hij schoonmaakbedrijf FVH Facility BV uit de grond, dat hij in 2021 als Top25 bedrijf verkocht aan het intern management. "38 jaar, het was lang genoeg én een onvergetelijke tijd." De liefde voor het vak bleef.

Voorzitter SIEV

Door het vertrek van Kouwenberg is het bestuur van SIEV op zoek naar een nieuwe voorzitter met ervaring in het vak én iemand die onafhankelijk is. Fok: "Als oud-ondernemer zonder schoonmaakbedrijf pas ik glansrijk in dat profiel. Bovendien voelt het als een eer om de belangen van werkgevers in dit vak en daarmee juist ook de belangen van de schoonmaakmedewerkers te mogen vooruithelpen." Over de werkgevers zegt hij: "Het zijn hardwerkende mkb-ondernemers die het respect voor hun medewerkers blijven behouden door het persoonlijke contact. Het familiegevoel. Zonder in te boeten op professionalisme. Met wellicht meer vakkennis in veel lagen van de organisatie dan in de grotere schoonmaakbedrijven."

Paul Fok en Raymond Kouwenberg.

Professionalisering door Kouwenberg

Kouwenberg heeft veel betekend voor SIEV, zo geeft Fok aan. "De verdere professionalisering van SIEV is onder zijn leiding verstevigd. Met een uitstekende website, goede contacten bij de sociale partners en andere belanghebbenden en vooral de uitrol van de verdere dienstverlening binnen het SIEV-netwerk. Een professionalisering die sterk gedragen wordt door de huidige bestuursleden waardoor SIEV ook in dezelfde lijn vooruit zal blijven gaan. SIEV groeit, wordt serieus genomen, gehoord en mee gesproken. Zij is de collega-brancheorganisatie naast Schoonmakend Nederland en geeft ook richting aan een betere schoonmaaksector. Maar wel met haar specifieke en kenmerkende mkb-geluid: persoonlijk, samen, kennis en kunde delen en aandacht voor elkaar."

Vakkennis en oog voor zakelijke belangen

Fok wil zich graag als voorzitter inzetten voor de vereniging. "SIEV heeft in haar grote groeifase behoefte aan een voorzitter met goede vakkennis en met een kritische blik ook voor de zakelijke belangen. Geen politicus met een hobby, maar een oud-ondernemer die begrijpt wat mkb-ondernemers meemaken en daar zelf ook aan bijgedragen heeft.
Ik bied daartoe mijn tijd, kennis en aandacht aan jullie aan. Laten we samen ervoor zorgen dat SIEV een serieuze gesprekspartner is in de schoonmaakbranche waardoor duidelijk is wat er nu echt in het mkb speelt en wat deze ondernemers nodig hebben om hun bedrijf succesvol te leiden." Fok kijkt uit naar de Algemene Ledenvergadering van SIEV op 28 september in Utrecht, waar zal worden gestemd over zijn voordracht als nieuwe voorzitter.