CMS Berlin 2023 telt liefst zes winnaars van de Purus Innovation Awards

CMS Berlin 2023 telt liefst zes winnaars van de Purus Innovation Awards
De jury met de winnaars op het podium.

De zes winnaars van de Purus Innovation Award (PIA) 2023 zijn bekend. De felbegeerde awards zijn deze week uitgereikt tijdens de openingsavond van CMS Berlin in het Marshall House. Voor het eerst waren er zes categorieën: nieuw waren de categorieën Washroom Hygiene en Reinigingsproducten. Dit jaar waren er maar liefst 83 inzendingen. Uit de achttien nominaties zijn de zes beste geselecteerd voor de prestigieuze onderscheidingen in de schoonmaakbranche.

Juryvoorzitter Tanja Čujić-Koch,  bestuurslid van het Bundesinnungsverband des Gebäudereiniger-Handwerks en managing partner bij Čujić Gebäudedienste GmbH, zei verheugd: "Ik was vooral onder de indruk van de veelzijdigheid en rijkdom aan ideeën van de wedstrijdinzendingen, zelfs binnen één awardcategorie." 

Koch mocht de Purus Innovation Award uitreiken in de categorie Grote machines. “De reinigingsrobot Scrubber 50 Pro van Gausium laat op indrukwekkende wijze zien dat duurzaamheid en efficiëntie hand in hand gaan: de robot gebruikt AI om vlekken te richten voor vuilverwijdering, bespaart water en kan het zelfs recyclen." De vloerreinigingsrobot kan, indien uitgerust met cilindrische of schijfvormige borstelverleningen, worden gebruikt om smalle ruimtes schoon te maken.

Hoogtepunten van de eerste dag van CMS Berlin 2023.

Walk-behind schrobzuigmachine

De jury was ook onder de indruk van de Scrubmaster B5 ORB 430 van Hako GmbH die in de categorie Small Machines won. De walk-behind schrobzuigmachine heeft een ultraplatte, driehoekige reinigingskop die smalle ruimtes of gebieden tot 120 mm hoog onder kasten kan reinigen. De jury is vol lof over onder andere de lichte hantering van de machine, de ergonomie en de “indrukwekkend” flexibele bediening.

In de categorie Equipment was de winnaar de Universal ONe dweilhoes van Vermop GmbH. De Vermop ONe is toepasbaar voor droog, vochtig en nat reinigen. Met zijn "uitstekende absorptie van vuildeeltjes" kan de dweil ook worden gebruikt in hygiënisch gevoelige gebieden, zelfs met het Twixter-systeem. Een groot pluspunt, de dweilhoes bestaat voor 75 procent uit gerecycled plastic.

Flexibele schoonmaakplanning

In de categorie Digital Tools and Systems ging de prijs naar Soobr AG voor zijn AI-gestuurde Soobr – Smart Cleaning planningstool. De jury vindt het een meerwaarde dat het Smart Cleaning-platform zo flexibel is en gericht op de behoeften in de schoonmaakplanning. AI-gedreven data-analyse betekent dat opschonen nu alleen plaatsvindt wanneer dat strikt noodzakelijk is. Hierdoor kunnen bedrijven zich aanpassen aan bijvoorbeeld fluctuerende bezetting van kantoorgebouwen. De jury vindt ook dat de online dienstengids transparant is.

Hoogtepunten van de tweede dag van CMS Berlin 2023.

In de nieuwe categorie Washroom Hygiene ging de Purus Innovation Award naar BlackSatino GreenGrow hygiënisch papier van WEPA Professional GmbH. Dit hygiënische papier wordt geproduceerd uit hernieuwbare grondstoffen, waardoor het volgens de jury duurzaam is. BlackSatino GreenGrow bestaat voor 50 procent uit gerecycled papier. De overige 50 procent is afkomstig van miscanthus, oftewel Chinees zilvergras. Miscanthus is een snelgroeiende plant met een hoge biomassaopbrengst die vele toepassingen kan worden gebruikt, bijvoorbeeld als energiebron, bouwmateriaal of verpakking.

Duurzaam reinigen

Nieuw is ook de categorie Reinigingsproducten. Grote winnaar in deze categorie is Ecolution Floor Pods van Dr. Schnell GmbH & Co. KGaA. De peulen, die oplossen in water, bevatten een reinigingsconcentraat dat de koolstofvoetafdruk vermindert, verpakkingsafval vermijdt en de opslagruimte vermindert, zo becommentarieerde de jury haar beslissing.

CMS Berlin is een internationale vakbeurs voor de schoonmaak- en hygiëne-industrie die om de twee jaar wordt georganiseerd door Messe Berlin GmbH. Dit jaar vindt de beurs plaats van 19 tot en met 22 september 2023. De Purus Innovation Award behoort tot de meest begeerde onderscheidingen in de schoonmaakbranche en weerspiegelt de grote innovatieve kracht van CMS Berlin.