Blog Nationaal Toiletonderzoek 2023: De meeste toiletten kunnen wel een likje verf gebruiken 

Blog Nationaal Toiletonderzoek 2023: De meeste toiletten kunnen wel een likje verf gebruiken 

Na een zorgvuldige selectie om de testjes te verspreiden over diverse sectoren, begaf ik me gedurende meerdere dagen op pad om de toilettentesten uit te voeren. Ik had van tevoren goed nagedacht over welke locaties het meest geschikt zouden zijn voor het Nationaal Toiletonderzoek, met aandacht voor toegankelijkheid en relevantie.

Vanaf het allereerste moment dat ik begon met de testen, voelde ik enige spanning. Gelukkig kwam er niemand binnen terwijl ik bezig was, zodat ik niet betrapt werd - dat had ongemakkelijk kunnen zijn. Ik heb mijn testen uitgespreid over het oostelijke deel van het land, de Achterhoek en de regio Doetinchem. 

Een redelijk schoon toilet in een openbaar gebouw.
Een redelijk schoon toilet in een openbaar gebouw.

Van spanning tot onhygiënische toiletten 

Tijdens het uitvoeren van de testen waren er geen opvallende zaken. Wel merkte ik voor het eerst bewust op welke verschillende systemen en merken aanwezig waren in de toiletfaciliteiten. Wat me het meest is bijgebleven, is dat vooral de toiletten in de horeca vuiler en rommeliger waren. Hoewel dit begrijpelijk is gezien de drukte in deze bedrijven, was het toch verrassend. 

Toiletinrichting kan beter 

Terugkijkend op de bezochte toiletten, constateer ik dat vele sober waren ingericht met alleen het hoogstnoodzakelijke. Zo was er bijvoorbeeld één toilet waar twee prullenbakken stonden, één open voor papieren handdoeken en één gesloten voor vrouwelijke hygiëne. Deze waren allemaal krap in een kleine ruimte geplaatst, waardoor het een rommelige en overvolle uitstraling had. 

Een wat saai ingericht toilet, alleen de hoognodige benodigdheden,
Een wat saai ingericht toilet, alleen de hoognodige benodigdheden,

Bij het evalueren van verschillende sectoren, zoals horeca, de zorg, winkelcentra en openbare ruimtes, ben ik ervan overtuigd dat de zorgsector de schoonste toiletten heeft, terwijl de horeca de minst schone heeft. Maar dit is slechts mijn persoonlijke mening en ervaring; we moeten nog afwachten of de resultaten van de testen dit bevestigen. 

Meer sfeer en netheid 

Los van hygiëne ben ik van mening dat veel toiletten gemakkelijk kunnen worden verbeterd met een likje verf en betere verlichting. Dit kan de algehele uitstraling van het toilet aanzienlijk verbeteren en een aangenamere sfeer creëren. Kortom, het was een boeiende ervaring om op deze manier naar toiletten te kijken, hun staat te beoordelen en te denken aan mogelijke verbeteringen. 

Ik kijk vol verwachting uit naar de resultaten van het Nationaal Toiletonderzoek en naar wie dit jaar als winnaar zal worden bekroond. 

Chanine Watson, HR Adviseur bij Facility Trade Group