'Het belang van ergonomie wordt nog vaak onderschat'

'Het belang van ergonomie wordt nog vaak onderschat'

'Twice the commitment. Double the clean.' Met deze leus profileren Vileda Professional en Vermop zich na hun integratie. "Beide organisaties hebben heel veel kennis over schoonmaak en dankzij de integratie kunnen wij onze krachten nu perfect bundelen", legt Eric ter Hart, commercial manager Vileda Benelux, uit.

Vermop heeft een sterke expertise in het ontwikkelen van producten die specifiek geschikt zijn voor gebruik in zorginstellingen, benadrukt Ter Hart. “Zij zijn heel sterk in het afstemmen van de producten naar de wensen van de klant. Vileda legt meer de nadruk op het ontwikkelen van duurzame producten. Doordat we nu samenwerken, kunnen we twee keer zo krachtig zijn.”

Verplichting

Duurzaamheid speelt een zeer grote rol in de organisatie. Ter Hart: “Als een van de grotere fabrikanten en ontwikkelaars van professionele schoonmaakproducten, voelen wij ons ook verplicht om daarop in te spelen. Dat willen we ook. Het staat in onze visie. Er heeft een enorme versnelling plaatsgevonden en duurzaamheid voert nu de boventoon. Tot enkele jaren geleden waren we eigenlijk nog niet in staat om goed emmers te maken van gerecycled plastic. Onze huidige emmers bestaan allemaal voor zeventig procent uit gerecycled plastic en zijn net zo stevig als het oude materiaal.”

Volgens Ter Hart heeft de schoonmaakwereld te maken met enkele uitdagingen, die tijdens de Interclean ter sprake komen. “Een daarvan is the dangers of dust. Het wordt nog vaak onderschat hoe gevaarlijk stof is. Stof is de drager voor het verspreiden van virussen, bacteriën en schimmels. Tijdens zogenaamde VTalks is dit een van de onderwerpen die we bespreken. Wij willen graag kennis delen met de markt. Niet alleen over producten, maar we kijken breder. Andere onderwerpen zijn hygiëne en hoe microvezel bijdraagt aan de hygiëne.”

Ergonomie

Een ander heet hangijzer waar volgens Ter Hart nog te weinig aandacht voor is, is ergonomie. “Het belang daarvan wordt nog vaak onderschat. Wat dat doet met de mens. Als je thuis schoonmaakt, dan ben je over het algemeen niet zo lang bezig en je doet het zeker niet elke dag. Het heeft dus niet zo’n grote impact op je lijf. Als je het wel dagelijks doet, zoals professionele schoonmakers, dan is die impact veel groter. Dit gaat hand in hand met uiteindelijk de gezondheid van de schoonmaker. Dat ze langer schoon kunnen maken per dag en uiteindelijk ook langer in de sector kunnen blijven werken. Want het verloop is groot en daarmee de kennis die verloren gaat ook.”

Vileda Professional en Vermop willen de schoonmaker graag ontlasten. “Ergonomie is een heel belangrijk speerpunt. Dat begint al bij de ontwikkeling van een product. Een van de eerste dingen waarmee we rekening houden bij de ontwikkeling van een nieuw product, is de ergonomie. Dat je het product op een manier kunt gebruiken, zodat je lichaam zo min mogelijk wordt belast. Schoonmaak blijkt natuurlijk mensenwerk. Je moet het met je handen doen en je hebt je spieren nodig. Onze producten moeten de schoonmaker helpen om het werk lichter te maken. Daar staan wij voor.”

Dit artikel is gesponsord door Vileda