Gesponsord

Nederland loopt achter op ergonomie - dit kun je doen

Nederland loopt achter op ergonomie - dit kun je doen

Van stijve nekken tot stijgende verzuimkosten: fysieke klachten door de werkplek zijn wijdverspreid - en vaak onnodig. Een recent onderzoek, in opdracht van Fellowes, onder meer dan 6000 kantoormedewerkers schetst de huidige situatie in Europa en laat zien dat investeren in een goede ergonomie niet alleen klachten voorkomt, maar ook productiviteit verhoogt.

Een gezonde werkplek is geen extraatje meer, maar een noodzakelijke voorwaarde voor duurzame inzetbaarheid. ‘72% van de Europese werknemers ervaart fysieke klachten die te herleiden zijn tot hun werkplek’, zegt Louise Shipley, hoofd European Marketing bij Fellowes. ‘In Nederland is de situatie op sommige fronten ook zorgwekkend: 33% van de respondenten gaf aan nog nooit een ergonomische risicobeoordeling te hebben ontvangen, het hoogste cijfer van alle Europese landen en dat terwijl dit wel wettelijk verplicht is.’

Toch zijn de resultaten niet alleen zorgelijk – juist ook kansrijk. Want met relatief eenvoudige aanpassingen kunnen organisaties een groot verschil maken.

Gezonde werkplekken, vitale mensen

Het verband tussen werkplekinrichting en productiviteit is duidelijk: fysieke klachten zoals rug- en nekpijn leiden tot meer verzuim, verminderde motivatie en lagere prestaties. Uit het onderzoek blijkt dat gemiddeld 14 werkdagen per werknemer per jaar verloren gaan door werk gerelateerd ongemak. In Nederland ligt dat aantal zelfs iets hoger op 16 dagen. Kosten komen neer op gemiddeld 2000 euro per werknemer per jaar.

Toch blijkt uit dezelfde data dat wanneer bedrijven wél investeren in ergonomie, 89% van de medewerkers zich gezonder, productiever en gemotiveerder voelt. Een goede werkplek is meer dan een fijne stoel. Het is een cruciaal onderdeel van een gezonde organisatiecultuur’, zegt Shipley.

Van bewustwording naar actie

Veel organisaties willen wel, maar weten niet goed waar te beginnen. Shipley: ‘Daarom hebben wij de online risico beoordeling ontwikkeld: een gratis en toegankelijke online tool waarmee elke medewerker zelf zijn of haar werkplek kan evalueren, met directe aanbevelingen op maat.’

Ook mentale winst

Fysiek ongemak beperkt zich niet tot het lichaam. ‘26% van de medewerkers heeft met klachten ook een negatievere stemming en verminderde betrokkenheid. Chronische pijn beïnvloedt niet alleen prestaties, maar ook samenwerking en werkplezier. En dat heeft gevolgen: van hoger verloop tot minder aantrekkelijke werkgeversreputatie. Een integrale benadering, waarin ergonomie onderdeel is van het bredere welzijnsbeleid, blijkt essentieel voor duurzame inzetbaarheid’, zegt Shipley.

‘Goede ergonomie op de werkplek helpt organisaties niet alleen om aan wetgeving te voldoen, maar bouwt aan vertrouwen, gezondheid en lange termijn succes’, gaat Shipley verder. ‘Bedrijven die nu investeren in gezonde werkplekken, zijn straks aantrekkelijker voor personeel én beter bestand tegen uitval en kosten.’

6 stappen naar een gezonde werkplek

Het whitepaper introduceert een helder 6-stappenplan waarmee organisaties direct aan de slag kunnen om werkplekken te verbeteren. Deze aanpak biedt praktische handvatten die eenvoudig te integreren zijn in facilitair beleid:

  1. 1

  2. 2

  3. 3

  4. 4

  5. 5

  6. 6

Dit artikel is gesponsord door Fellowes.