Griepepidemie officieel voorbij
De griepepidemie die half januari 2025 begon, is ten einde. Dat meldt gezondheidsinstituut Nivel. In totaal heeft de griepepidemie negen weken geduurd.
De griepepidemie die half januari 2025 begon, is ten einde. Dat meldt gezondheidsinstituut Nivel. In totaal heeft de griepepidemie negen weken geduurd.
Het aantal griepgevallen is gestegen naar het hoogste niveau van de afgelopen jaren. Vorige week meldden 118 op elke 100.000 mensen zich met griepklachten bij een huisarts, meldden het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en onderzoeksinstituut Nivel.
Sinds eind januari is er officieel sprake van een griepepidemie in ons land. Steeds meer mensen bezwijken onder het virus. Hoe zorgen we ervoor dat niet iedereen ziek thuis komt te zitten?
De ziektekosten door de griep zijn forst gestegen, laat de Acture Virusmonitor zien. De griep en andere virussen kostten Nederland in 2024 bijna € 4 miljard, goed voor 1,25% van de totale loonsom van 321 miljard euro.
Je kunt de klok er bijna op gelijk zetten: zo rond de wintermaanden is er in Nederland vrijwel elk jaar weer sprake van een griepepidemie. Zo ook nu. Hygiëne speelt een grote rol in het voorkomen van verdere verspreiding van het griepvirus. Maar hoe pak je dat het beste aan?
Het aantal griepgevallen in ons land neemt rap toe. De jaarlijkse griepepidemie lijkt dan ook begonnen, waarschuwt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).
Het aantal mensen met griep in ons land neemt weer toe. In België is zelfs 'code oranje' afgekondigd vanwege het grote aantal griepgevallen. Er geldt een officieel advies om mondkapjes te dragen op openbare plekken voor mensen die symptomen hebben of extra vatbaar zijn.
Het aantal ziekmeldingen is bij het begin van de herfst in september fors gestegen, met name door meer griepachtige klachten. Volgens arbodiensten ArboNed en HumanCapitalCare steeg het aantal ziekmeldingen vorige maand met 67 procent in vergelijking met augustus. Vooral de zorg en het onderwijs zijn uitschieters, aldus de arbodiensten.
In 2023 lag de vaccinatiegraad voor griep op 55 procent, in 2021 was deze 58 procent. Wat de pneumokokkenvaccinatie betreft werd 56 procent van de mensen die daartoe waren uitgenodigd door de huisarts daadwerkelijk gevaccineerd. Dit blijkt uit de jaarlijkse Monitor Vaccinatiegraad NPG (Nationaal Programma Grieppreventie) en NPPV (Nationaal Programma Pneumokokken Vaccinatie Volwassenen) van het Nivel, in opdracht van het RIVM.
Ik word altijd getroffen door de reactie van mensen als ze zien hoe virussen zich verspreiden via de lucht die we inademen. Het zorgt vaak voor een echt besefmoment. Ik gebruik een zwarte achtergrond en speciaal licht, waardoor we de deeltjes in de lucht daadwerkelijk kunnen zien vliegen. Wetenschap kan ingewikkeld zijn, maar de impact van hoest en verkoudheid is iets waar we ons allemaal mee kunnen identificeren.