VNO-NCW en MKB-Nederland: terecht aandacht ondernemers in akkoord
Het is terecht dat het hoofdlijnenakkoord aandacht besteedt aan ondernemerschap en het verdienvermogen van bedrijven, zeggen ondernemersorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland.
Het is terecht dat het hoofdlijnenakkoord aandacht besteedt aan ondernemerschap en het verdienvermogen van bedrijven, zeggen ondernemersorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland.
De Tweede Kamer debatteert binnenkort over een voorgenomen extra verhoging van het wettelijk minimumloon per 1 juli. Jacco Vonhof, voorzitter van MKB-Nederland, doet een klemmend beroep om die niet te laten doorgaan: "De lasten van wéér een verhoging zijn nauwelijks meer te dragen en er is een effectievere manier om werknemers erop vooruit te laten gaan."
Volgens ondernemers is het ondernemingsklimaat in Nederland het afgelopen jaar op veel fronten verder verslechterd. Ook zijn meer ondernemers van mening dat het totale ondernemingsklimaat de afgelopen vijf jaar is achteruitgegaan. In 2023 was 62 procent het hier nog mee eens. Nu is dat al dat heersende mening onder 76 procent van de ondernemers. Dat en meer blijkt uit de Nationale Peiling Ondernemingsklimaat 2024 van VNO-NCW en MKB-Nederland.
"Ik ben klaar met alle dystopische wereldbeelden die we met regelmaat krijgen voorgeschoteld", zo schrijft voorzitter van MKB-Nederland Jacco Vonhof in zijn blog op De Ondernemer. "Het idee dat de wereld vergaat en daar ook niets aan te doen is. Als ondernemer ben ik daar allergisch voor. Ik geloof namelijk wél dat er iets te doen valt en dat het dan wél beter wordt."
Het ziekteverzuim is het afgelopen kwartaal licht gedaald, maar is met 4,8 procent nog steeds hoog. MKB-Nederland en VNO-NCW benadrukken daarom dat werkgevers aandacht moeten houden voor preventie en een goed verzuimbeleid. Vooral de combinatie van het hoge ziekteverzuim met de krappe arbeidsmarkt maakt inzet op dit vlak onontbeerlijk.
Jacco Vonhof, voorzitter MKB-Nederland, is de nieuwe voorzitter raad van toezicht van de Stichting Lezen en Schrijven. Hij volgt Mariëtte Hamer op, die sinds 2018 voorzitter was. De stichting wil dat de overheid zich meer eigenaar maakt van de aanpak van laaggeletterdheid en structureel meer geld investeert. Zij benadrukt dat de schoonmaaksector al jaren actief is in het bevorderen van taal op de werkvloer.
Met de opzet voor een nieuwe maandelijkse loonstrook krijgt een werknemer een beter te begrijpen loonstrook die laat zien hoe het zit met zijn bruto- en nettoloon en welke kosten er nog meer bij loon komt kijken. De 'betere loonstrook' is ontwikkeld door de Argumentenfabriek in opdracht van het Ministerie van SZW en met steun van onder andere NVO-NCW en MKB-Nederland.
Opnieuw de lasten voor mkb-ondernemers verzwaren? Dat is het slechtste dat het demissionaire kabinet met Prinsjesdag kan doen. Dat zei Jacco Vonhof, voorzitter van MKB-Nederland afgelopen week in een interview bij BNR. Volgens hem zou dat funest zijn: "We zitten in een recessie, de vraag loopt terug, de kosten stijgen en de winsten in het mkb staan onder druk."
De huidige onzekere economische situatie vraagt om verstandig en stabiel en economisch beleid. Het is goed dat de minister van Economische Zaken Adriaansens dit onderschrijft. Dat stellen MKB-Nederland en VNO-NCW in reactie op de cijfers van de Nederlandse economie, die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) onlangs presenteerde. Afgelopen kwartaal kromp de economie met 0,3 procent en ook het vorige kwartaal was een krimp te noteren. Volgens het CBS komt dit doordat Nederland minder spullen verkocht aan het buitenland en huishoudens minder geld uitgaven.
De recente uitbreiding van de doelgroep van de Banenafspraak is een goede eerste stap, vinden VNO-NCW en MKB-Nederland. "Extra maatregelen zijn komende tijd echter nodig om nog meer mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt met succes en blijvend naar werk te begeleiden", schrijven zij in een position paper dat ze aan de Tweede kamer hebben gestuurd naar aanleiding van 10 jaar Banenafspraak.