Top 5 artikelen over verspilling
Verspillen is zonde. FM'ers weten dat. De redactie van Facto selecteerde daarom vijf artikelen over verspilling en de verdere verduurzaming in de branche

Verspillen is zonde. FM'ers weten dat. De redactie van Facto selecteerde daarom vijf artikelen over verspilling en de verdere verduurzaming in de branche

Medewerkers van de VU kunnen geen koffie en thee meer bestellen voor kleine groepen. Deze bestellingen maakten een groot deel uit van alle cateringbestellingen en 80% daarvan werd niet opgedronken. Deze verspilling past niet meer bij de duurzame bedrijfsvoering van de onderwijsinstelling.

In Nederland verspillen we 25 procent van ons voedsel, wat het klimaat en de voedselzekerheid schaadt. Daarom lanceerde Wageningen University & Research het project 'Prikkels voor een verspillingsvrije keten'. Toch nemen bedrijven nog niet genoeg maatregelen om de doelstelling van de helft minder voedselverspilling in 2030 te halen.

Biohacking, maximale experience, regeneratieve producten en biotech. Deze trends gaan een belangrijke rol spelen bij een innovatieve en duurzame cateringstrategie. Facto legt uit hoe deze ontwikkelingen de bedrijfsrestaurants veranderen.

Van alle diensten van FMHaaglanden zorgt catering voor de hoogste CO2-uitstoot. Twee ministeries streven naar een halvering van de verspilling tussen 2015 en 2030. Hiervoor zijn een aantal maatregelen ingevoerd, zoals een voedselmonitor uitgerust met artificial intelligence en een zogeheten 'Pauzeplein'.

Voedselverspilling blijft een actueel probleem in organisaties. Uit recent onderzoek door Wageningen University & Research (WUR), in samenwerking met cateraars, blijkt dat gemiddeld 22 gram eten en drinken per gast niet wordt opgegeten in bedrijfsrestaurants.

De horeca verspilt ten opzichte van 4 jaar geleden iets meer dan 9% minder voedsel. In totaal verspilt de horeca nog altijd 55,4 miljoen kilogram, dat is zo'n 647 miljoen euro.

Wereldwijd wordt zo'n derde van ons voedsel verspild. Volgens Sanne Stroosnijder, programma-manager voedselverspilling bij Wageningen Food & Biobased Research, kunnen bedrijven verschillende dingen doen om voedselverspilling tegen te gaan. In dit artikel 7 tips om verspilling in het bedrijf te verminderen. 'Heb je inzicht in hoeveel er in je bedrijf wordt verspild?'

Vitam, Eurest en Sodexo zijn met ingang van juni de nieuwe leveranciers van foodservices aan 26 gevangenissen in Nederland. Wolter van der Vlist, senior adviseur inkoopbeleid en strategie bij de Dienst Justitiële Inrichtingen, beantwoordt 16 vragen en antwoorden over de Europese aanbesteding.

Ikea Nederland wil eind 2022 de voedselverspilling in de restaurants met 50 procent verminderd hebben. Dat zegt Marcel van Geijn, country foodmanager Ikea Nederland in een interview met Misset Horeca.