Thuiswerkbeleid: dit zijn de aandachtspunten

Thuiswerkbeleid: dit zijn de aandachtspunten

Thuiswerken: plotseling bleek het te kunnen, ook in organisaties die voor de coronacrisis nog veel beren op de weg zagen. Uit onderzoek van PW. blijkt dat veel werkgevers van plan zijn ook na de coronacrisis thuiswerken ruimer mogelijk te maken.

Daarom is het zaak om nu goed naar het thuiswerkbeleid te kijken. In deze whitepaper komen de volgende onderwerpen aan bod:

  • Thuiswerkovereenkomst
  • Relevante wetgeving
  • Wie kan er thuiswerken
  • Bereikbaarheid
  • Cyberveiligheid
  • Privacy en controle
  • Arboregels voor de thuiswerkplek
  • Thuiswerkvergoeding
  • Leidinggeven
  • Instemmingsrecht medezeggenschap

Lees ook:

- De werkplek thuis: hoe werk je efficiënt vanuit huis
- Thuiswerkplekchecker: zo zitten jouw mensen goed, ook thuis
- Waarom kantoren nooit zullen verdwijnen
- Het anderhalvemeter kantoor: mogelijkheden en knelpunten

Beeld: Frank Cornelissen / Shutterstock.com

Mobiliteitsbeleid in 2050: vier toekomstbeelden

De TU Delft ontwikkelde met een team van meerdere specialisten, zogeheten Mobilisers, een kijkje in de toekomst van mobiliteit. Ze onderscheiden in hun rapport vier verschillende scenario's voor mobiliteit in 2050. Deze toekomstbeelden helpen onder andere facility managers om beslissingen van vandaag op het gebied van mobiliteitsbeleid te nemen met een goede onderbouwing.

De zin en onzin van het zit-sta-bureau: 'Bewegen is het devies'

De zin en onzin van het zit-sta-bureau: 'Bewegen is het devies'

In de strijd tegen de negatieve gevolgen van langdurig zitten, schaffen veel bedrijven zit-sta-bureaus aan voor hun werknemers. Maar nu blijkt dat staand werken niet zo gezond is als gedacht. Ergonomen benadrukken het belang van voldoende beweging.

Eric de Wit, business manager bij HEYDAY Consultancy en Petra de West, business manager bij HEYDAY Hospitality.Gesponsord
Gesponsord

Gesponsord HEYDAY: een natuurlijke werk­omgeving voor alle generaties

Facility management is steeds meer gericht op het creëren van een belevings- en gebruikersgerichte werkomgeving, ruimtes die mensen graag willen gebruiken. Volgens HEYDAY zijn er twee aspecten om rekening mee te houden: een natuurlijke werkomgeving (biophilic design) en een mix waarin vier generaties kunnen gedijen.

Reinier Nederhoed, commercieel directeur bij Alvero Kantoormeubelverhuur: 'De behoefte aan flexibiliteit gaat verder dan alleen de korte of de lange termijn; het wordt integraal onderdeel van de werkomgeving.’Gesponsord
Gesponsord

Gesponsord Alvero: 'Extreme flexibiliteit gevraagd bij inrichting van...

De voorspelbaarheid van de wereld is in hoog tempo afgenomen en dat heeft effect op de inrichting van de werkomgeving. Dat is allang geen langjarenplan meer. 'Nee, de gevraagde flexibiliteit is enorm hoog geworden.' Die constatering doet Reinier Nederhoed. 'En het einde van die flexibiliteit is niet in zicht', zo koppelt hij er direct een voorspelling aan vast.