Vivian van Rossem: 'Veiligheid moet je altijd integraal benaderen' (Spotlight)

Vivian van Rossem:  'Veiligheid moet je altijd integraal benaderen' (Spotlight)

In de Spotlight-rubriek geven facility professionals hun toekomstvisie op FM, delen ze verschillende ervaringen en geven ze een kijkje in hun privéleven. Deze week: Vivian van Rossem, manager FM bij Royal Flora Holland.

Wie is Vivian van Rossem?

In woon samen met Jeff en onze twee jongens van 8 en 10 jaar. Naast mijn werk en gezin ben ik veel bezig met sport, ik ben vooral een mooi weer-wielrenner en in de winter doe ik aan spinning om een beetje in conditie te blijven. Daarnaast bootcampen en veel wandelen met de hond en de kids.

Opleiding:

Van de HES Rotterdam (1998-2000) ben ik overgestapt naar Facility Management (2000-2004) aan de Haagse Hogeschool. Maar ik heb wel altijd een commerciële drive gehouden.
En in 2022 heb ik tevens een mooi Leadership Development Program afgerond op Nyenrode. Echt een aanrader als je je wilt ontwikkelen op zowel persoonlijk als strategisch/inhoudelijk vlak. Never stop learning!

Functie:

Ik ben Manager Facility Management bij Royal FloraHolland.

Mooiste plek op aarde:

Jeetje, daar vraag je me wat. Mooi is natuurlijk maar net hoe je het bekijkt. Tijdens mijn studententijd heb ik op Curaçao een fantastische tijd gehad, op dat moment was het Caribische leven voor mij de mooiste plek op aarde! Nu kijk ik enorm uit naar een mooie reis door Italië.  

Favoriete restaurant? 

Het gezelschap is voor mij belangrijker dan de plek. Het grote verschil tussen hotello’s en FM’ers: de een gaat voor het eten en de ander voor de gezelligheid (en beide vaak voor de wijn, haha!).

Wat is momenteel in je werk het belangrijkste aandachtspunt?

Hoe zorgen we voor een adoptie van de corona-maatregelen op onze terreinen. We hebben veel ingezet op sturen op gewenst gedrag, met als resultaat dat het ongewenste gedrag rondom de maatregelen minder is geworden. Maar ook het duidelijk communiceren over de consequenties van het niet naleven van maatregelen heeft goed gewerkt.

Wat wordt de belangrijkste doorbraak in FM?

Door echt te begrijpen wat mensen drijft kun je interventies ontwerpen die bijdragen aan een positieve gedragsbeïnvloeding”

Nog meer kijken naar gedrag van medewerkers en klanten oftewel: Human Centered Design thinking. Gedragsbeïnvloeding kan zoiets ontzettends gaafs en waardevols voor ons vakgebied zijn. Door echt te begrijpen wat mensen drijft kun je interventies ontwerpen die bijdragen aan een positieve gedragsbeïnvloeding. Dit gaat verder dan alleen nudging, het zijn interventies en mogelijke oplossingen die je test en prototyped. Dit kun je inzetten voor diverse onderwerpen, denk aan afvalproblematiek of hoe zorg  je voor een veiligere werkomgeving et cetera.

Waar zie jij kansen voor FM? 

In nog meer samenwerkingen en kennisdelen met elkaar en andere domeinen. Om elkaar te versterken en om van elkaar te leren. Of dit nu publiek/privaat is, Operations, HR, Communicatie, IT of wij als FM-professionals onderling.

Het mooiste zou zijn als we allemaal 5% van onze tijd gebruiken om kennis te delen”

Het mooiste zou zijn als we allemaal vijf procent van onze tijd gebruiken om kennis te delen. Volgens mij ontstaan er dan waanzinnig mooie dingen.

Mooiste project ooit aan meegewerkt?

Het afgelopen jaar was dat op het gebied van integrale veiligheid. Ik ben van mening dat je veiligheid altijd integraal moet benaderen. Fysieke maatregelen als het inrichten van barrières zoals ANPR (automatische kentekenplaatherkenning) of toegangscontrole gaan altijd hand in hand met sociale en gedragsaspecten: hoe veilig voel je je op het werk en wat is er nodig om dit te verbeteren? Op de samenwerking met onze bedrijfsbeveiliging en publieke partners zoals politie en gemeente ben ik dan ook erg trots, de 'boots on the ground' is waar preventie begint.

Vivian van Rossem: 'Zowel fysiek als mentaal fit blijven is cruciaal, niet alleen voor topsporters, maar voor iedereen.'
Vivian van Rossem: 'Zowel fysiek als mentaal fit blijven is cruciaal, niet alleen voor topsporters, maar voor iedereen.'

Grootste blooper?

Elk bedrijf heeft vaak zijn eigen afkortingen, zo betekent binnen RFH BVO geen 'bruto vloeroppervlak', maar 'buiten de veiling om'… Ha ha, dat zorgt altijd voor grappige spraakverwarringen.

Wat wilde je worden toen je vijf jaar was?

Iets in het theater of op het podium. Vond optreden altijd erg leuk als kind.

Welk boek/app/magazine mogen we echt niet missen?

Tegenwoordig ben ik meer van de podcasts. Dus Spotify is favoriet, zowel in de auto als tijdens het wandelen.

Hoe ga je naar je werk? 

Met de auto. De reistijd verschilt per locatie. Aalsmeer, Naaldwijk en Rijnsburg liggen zo’n 45 minuten (zonder file op de A4) bij elkaar vandaan dus erg overzichtelijk.

Hoe blijf je vitaal?

Zowel fysiek als mentaal fit blijven is cruciaal, niet alleen voor topsporters, maar voor iedereen. Voor mij is dat vooral de 80/20- regel, dus veel bewegen, gezond eten, driemaal per week sporten en zorgen voor voldoende ontspanning.

Wanneer gaan de kantoren weer open?

Ik hoop op locatie weer heel snel. Het klinkt misschien wat vreemd, maar ik mis soms zelfs de files… en ook de telefoontjes die ik tijdens het rijden kon plegen naar collega’s en bekenden uit het werkveld.. het moet niet gekker worden.

Lees ook: