Schoonmaker verdacht van grootschalige wietteelt en moet 120.000 euro betalen

Schoonmaker verdacht van grootschalige wietteelt en moet 120.000 euro betalen

Het OM verdenkt een Enschedese schoonmaker ervan dat hij een professioneel opgezette hennepkwekerij heeft gebouwd met ruim 1.300 planten. Justitie eist dat de man 120.000 euro betaalt. Zelf zegt de man er niks mee te maken te hebben. Dat meldt RTV Oost. Volg Service Management op LinkedIn:

Gespaard met eigen schoonmaak- en glazenwasbedrijf

Het gaat om een grote kwekerij in een loods in het Gelderse Neede, die eind 2018 werd ontdekt. De Enschedese verdachte had de loods en bijbehorend huis gekocht met 140.000 euro eigen geld. Dat bedrag had hij bij elkaar gespaard met zijn eigen schoonmaak- en glazenwasbedrijf.

Loods verhuurd aan iemand anders

De schoonmaker zegt echter dat hij de loods verhuurde aan iemand anders en dat hij niks te maken heeft met de gevonden hennepplanten en zakken wiet. Sinds hij het pand verhuurde, is hij niet meer in de loods geweest, zegt hij. Hij zou zelfs geen sleutel meer hebben. De man zegt een huurcontract te hebben opgesteld, maar wil deze niet tonen aan politie, justitie en rechtbank. Hij vertelt ook niet wie de huurder van de loods was. “Ik wil gewoon nog over straat kunnen. Ik moet aan mijn veiligheid denken.”

Volgens zijn advocaat zit er ook niks in het onderzoeksdossier dat belastend is voor zijn cliënt. “Het was zijn pand, maar hij had het verhuurd, dat is eigenlijk alles”, zegt hij tegen RTV Oost.

Justitie gelooft niet in bestaan huurder

Toch denkt justitie bewijzen te hebben dat de Enschedese eigenaar van het bedrijfspand meer weet van de hennepplantage. Dat komt omdat er in twee auto’s van de man spullen zijn gevonden die ook in de kwekerij lagen. Het gaat om een schaartje, een lege zak potgrond en ventilatoren.

Justitie gelooft dan ook niet dat er een huurder was. “Die zou toch niet zomaar zeven kilo wiet achterlaten. Daar is de waarde veel te hoog voor.” Tegen de Enschedeër is een voorwaardelijke celstraf van vijf maanden geëist, met daar bovenop 200 uur taakstraf. Ook moet hij van de officier bijna 120.000 euro criminele winst aftikken en worden zijn auto’s verbeurd verklaard. De man zelf gaat voor vrijspraak.

Opnieuw kwekerij

Opvallend detail is dat de Enschedeër onlangs het huis met de loods opnieuw heeft verhuurd en dat er wederom een wietplantage is ontdekt. Deze keer is de huurder opgepakt. Die heeft bekend.

De rechtbank zal over twee weken vonnis wijzen.

Bron: RTV Oost

Ook interessant