Trend in schoonmaakopleidingen: maatwerk

Trend in schoonmaakopleidingen: maatwerk

Maatwerk bieden is een trend in opleidingenland, zegt Simone van Heck van Zuiver Schoonmaakopleidingen. "Dat zijn opleidingen die aansluiten bij de praktijk op de werkvloer en die behandelen waar de schoonmakers daadwerkelijk tegenaan lopen."

Dat zegt zij in een interview met Service Management in het kader van het Partner of Choice-onderzoek.

Maatwerk en leren in de praktijk verlagen de drempel voor schoonmaakmedewerkers, zegt Van Heck. "Uit onderzoek van de RAS blijkt dat schoonmakers leren spannend vinden, terwijl het juist heel leuk kan zijn. Als het toepasbaar is en toegesneden op de individuele cursist, dan is het helemaal interessant."

Schoonmakers vinden leren spannend, terwijl het juist heel leuk kan zijn.

Richt opleiding op het individu

Ze vervolgt: "Schoonmakers zeggen vaak genoeg tegen ons dat ze verder willen in hun vak. Ze willen professionele vakkrachten worden. In die zin kan een schoonmaakorganisatie, of dat nu in eigen beheer is of niet, de vraag stellen: 'Wat willen jullie leren?'. Dan werk je continu aan ontwikkeling en komt de vraag om te leren van schoonmakers."

Daarbij is het enorm belangrijk op opleidingen gericht toe te passen en te richten op het individu, benadrukt Van Heck. "Kijk wat passend is. Niet alleen op wat de organisatie aan competenties nodig heeft, maar zeker ook naar wat de individuele leerbehoefte is."

Meer weten over de trends en ontwikkelingen op het gebied van schoonmaakopleidingen? Lees dan hier het hele interview >>