Resultaten Nationaal Toiletonderzoek 2022 bekend: Slechts 40,4 procent van de toiletten bacteriologisch schoon

Resultaten Nationaal Toiletonderzoek 2022 bekend: Slechts 40,4 procent van de toiletten bacteriologisch schoon

De kans om in Nederland een schoon toilet aan te treffen is met 40,4 procent schrikbarend laag. Dat blijkt uit het Nationale Toiletonderzoek 2022 van vakblad Service Management en facilitaire groothandel Facility Trade Group.

Verschil dames versus heren

Bij de heren was 40 procent van de toiletten schoon, bij de dames iets meer met 41 procent. Dat geeft een gemiddelde van 40,4 procent en dat is iets lager dan de voorgaande test enkele jaren geleden toen er 41 procent schoon werd gescoord. Ooit waren we al blij dat gemiddeld één op de drie openbare toiletten schoon was. Sinds 2015 schommelt dat rond vier op de tien toiletten. Het dieptepunt dateert uit 2006: slechts 12 procent schoon. Oftewel, 1 op de 8 toiletten…

Horeca heeft de schoonste toiletten

De metingen zijn het resultaat van een onderzoek van 150 openbare toiletten met behulp van dipslides. De toiletten zijn verdeeld over vier sectoren: de zorg, de horeca, openbare gebouwen en warenhuizen. Van die sectoren won de horeca met 45 procent schoon. De warenhuizen staan tweede met 40 procent, de openbare gebouwen scoren 38 procent en opmerkelijk genoeg sluit de zorg de rij met slechts 29 procent goed.

Vier contactvlakken

Tijdens de test meten we de bacteriologische en dus onzichtbare vervuiling op vier contactvlakken. De eerste is de zitting, die bij 29 procent van de toiletten was vervuild. Het tweede contactvlak is de knop van de kraan. Die bleek bij 21 procent van de toiletten besmet. Dan de spoelknop, waarvan 17 procent vervuild bleek. Het handvat aan de binnenkant van de deur, het vierde contactvlak, is met 9 procent het minst het vervuild.

Vakantiepark Landal De Reeuwijkse Plassen in Reeuwijk is de winnaar geworden van het Nationale Toiletonderzoek 2022.

Schoonste toilet

Vakantiepark Landal De Reeuwijkse Plassen in Reeuwijk (Zuid-Holland) is de winnaar geworden van het Nationale Toiletonderzoek 2022. Op het openbare toilet tussen de supermarkt en de receptie van het vakantiepark troffen de onderzoekers nul bacteriekolonies aan. Tahir Gasimov en Yusuf Celik, schoonmakers in dienst van schoonmaakbedrijf Asito, Chantal Bakker, Projectleider bij Asito, en Arjan van Esveld, Parkmanager van Landal De Reeuwijkse Plassen toonden zich verheugd over de verkiezing. Laatstegenoemde zegt: “We hebben een gastvrij ontvangst hoog in het vaandel staan en daar hoort een schoon, fris en goed ogend toilet bij.”

Wil je meer weten over de ervaringen van de testers van het Nationaal Toiletonderzoek? Of ben je benieuwd naar de nieuwste toilettrends? Je leest erover in het nieuwe digimagazine Service Management 5! >>Lees nu Service Management 5