Binnenklimaat Nederland lanceert nieuwe kennisrichtlijn Luchtreiniging

Binnenklimaat Nederland lanceert nieuwe kennisrichtlijn Luchtreiniging

Binnenklimaat Nederland maakt zich sterk voor een gezond binnenklimaat. Het eerste wapenfeit van de vereniging is een feit: onder leiding van wetenschapper Francesco Franchimon is de Richtlijn Luchtreiniging voor reductie Pathogenen gepubliceerd.

De richtlijn beschrijft onder meer de werking, effectiviteit en aandachtspunten van gangbare luchtreinigingstechnieken en is opgeleverd door een projectgroep bestaande uit Francesco Franchimon, Binnenklimaat Nederland en experts van IonAir, Euromate, VFA Solutions en PlasmaMade. Sjoerd Gersonius (Euromate) zegt: "Tot de pandemie uitbrak was alles rondom binnenluchtkwaliteit erg onbekend onder de mensen. Daar is in een rap tempo veel verandering in gekomen. Het was daarom van essentieel belang dat er een duidelijk informatiepunt zou komen rondom luchtreiniging technieken.”

Resistent zijn tegen infectierisico's

Ook Franchimon geeft aan dat de richtlijnen hard nodig zijn. "Zo is het namelijk belangrijk dat gebouwen, nieuw en bestaand, beter resistent zijn tegen infectierisico’s, iets waarop nooit is geanticipeerd in bijvoorbeeld het Bouwbesluit. De coronapandemie heeft deze tekortkoming pijnlijk blootgelegd. Goede ventilatie in combinatie met effectieve luchtreiniging zijn van belang voor het realiseren van een gezond binnenklimaat.”

Uniforme manier van testen

Voor Binnenklimaat Nederland ligt er naast het informeren nog een taak te wachten: het ontwikkelen van één manier om luchtreinigingsproducten te testen. Gersonius: "Een gecertificeerde test die aantoont wat het effect is van een product op verschillende soorten vervuiling in een uniforme ruimte. Zo kunnen we laten zien wat het daadwerkelijke nut van een product is op de binnenluchtkwaliteit. Op die manier kunnen we claims ondersteunen of juist ontkrachten en zorgen we ervoor dat de markt een stuk transparanter en inzichtelijker wordt.”

Kennis en netwerk

Het ontwikkelen van richtlijnen en standaarden biedt ook een mooie gelegenheid voor luchtreinigingspartijen die er ook serieus werk van willen maken om samen verder te professionaliseren en de sector naar een hoger plan te tillen, aldus Remi Hompe, directeur van Binnenklimaat Nederland. “Het aspirant-lidmaatschap maakt het mogelijk om een belangrijke en ontwikkelende sector toegang te verlenen tot kennis en netwerk, op een laagdrempelige manier. Zo kunnen de mogelijkheden van luchtreiniging als aanvulling op ventilatie voor een gezond binnenklimaat met sectorgenoten besproken worden. Een mooie ontwikkeling”, aldus Hompe.

Binnenklimaat Nederland zet zich als ambitieuze en actieve vereniging in om een gezond binnenklimaat te realiseren. De aangesloten leden zijn fabrikanten, leveranciers en dienstverlenende organisaties op het gebied van binnenklimaattechnologie, -sturing en -monitoring.