Griepepidemie is nog niet voorbij, maar aantal zieken neemt wel af

Griepepidemie is nog niet voorbij, maar aantal zieken neemt wel af

Voor de tweede week op rij is het aantal mensen dat zich bij de huisarts meldt met griepachtige klachten laag, meldt kennisinstituut Nivel. Omdat er uit gegevens van onder meer laboratoria en ziekenhuizen naar voren komt dat er nog wel veel griepvirus rondgaat, is de griepepidemie nog niet officieel ten einde.

Aantal meldingen onder epidemische grens

Afgelopen week kwamen 36 op de 100.000 mensen met griepachtige klachten bij de huisarts, aldus het Nivel. Het is de tweede week op rij dat dit aantal onder de zogenoemde epidemische grens van 58 op de 100.000 patiënten blijft. De epidemie kan ten einde zijn als de cijfers twee weken achter elkaar onder die grens blijven.

Virussen

Maar de onderzoekers kijken dus ook naar andere factoren, zoals informatie uit ziekenhuizen en het percentage van de patiënten dat een griepvirus bij zich draagt. In bijna de helft van de monsters die werden afgenomen bij patiënten met griepachtige klachten, werd een griepvirus (influenzavirus) aangetroffen. Ook andere virussen kunnen griepachtige klachten geven, zoals het RS-virus en het rhinovirus.

Griep voorkomen

Nivel: "Griepvirussen zijn heel besmettelijk en verspreiden zich vooral via hoesten en niezen. Door regelmatig je handen te wassen, in je elleboog te hoesten en niezen en door afstand te houden verklein je de kans dat je het virus overdraagt op anderen. Houd daar rekening mee, zeker in het contact met kwetsbare groepen mensen. Zij kunnen namelijk ernstig ziek worden van het griepvirus."