Nationaal toiletonderzoek 2023 is van start

Nationaal toiletonderzoek 2023 is van start

Jaarlijks organiseert Service Management het Nationaal Toiletonderzoek, waarbij met een anonieme steekproef 150 openbare toiletten in Nederland worden getest. Ook dit jaar voeren wij, samen met partner Facility Trade Group, dit onderzoek weer uit. Uit de resultaten van afgelopen jaren blijkt ruimte voor verbetering.

De steekproeven worden uitgevoerd door werknemers, ook wel het onderzoeksteam, van Facility Trade Group en gaan in de maand september op pad. De komende periode laten de ‘’onderzoekers’’ van de facilitaire groothandel hun verhaal horen in hun persoonlijke blogs op Service Managament. Na de steekproef worden de monsters onderzocht in een onafhankelijk laboratorium. De resultaten van het onderzoek 2023 zijn naar verwachting in december bekend. In Service Management nummer 6 maken we de resultaten bekend.

Nationaal Toiletonderzoek 2022

Uit het Toiletonderzoek 2022 blijkt dat slechts 40,4 procent van de toiletten bacteriologisch schoon is. Daarmee houdt de Nederlander toch nog wat te wensen over. De schoonste toiletten zijn te vinden in de horeca. Van de 150 geteste toiletten waren de damestoiletten met 41 procent schoon, tegenover de herentoiletten met 40 procent.

Bacteriologische vervuiling

Voor het onderzoek is de bacteriologische vervuiling van vier contactvlakken gemeten. De toiletzitting was met 29 procent het meest vervuild, gevolgd door de knop van de kraan en de spoelknop. De deurknop aan de binnenkant van de toiletdeur was met 9 procent slecht het minst vervuild.

Wil je meer weten over de ervaringen van de testers van het Nationaal Toiletonderzoek 2022? Of wil je meer weten over de uitslag van de steekproef? Je leest erover in het digimagazine Service Management 5 2022 >>Lees nu Service Management 5 2022