Schoonmakers reageren enthousiast op loonsverhoging

Schoonmakers reageren enthousiast op loonsverhoging

Schoonmakers zijn overwegend positief over de 'schoonmaak-deal'. Het gaat om afspraken die de vakbonden met de werkgevers (Schoonmakend Nederland) hebben gemaakt over een aanvulling op de nog lopende cao. Dat stelt CNV na een rondvraag onder haar leden. Vooral de forse extra loonsverhoging is welkom. Ook de FNV Schoonmaakleden zijn positief: 91,3 procent heeft vóór gestemd voor de loonsverhoging van 12 procent.

CNV geeft aan dat ruim 90 procent van haar leden de schoonmaak-deal steunt. Zij zijn vooral blij met de extra loonsverhoging. In plaats van 1,5 procent - zoals eerder was afgesproken – krijgen de schoonmakers er tot 1 juli volgend jaar stapsgewijs in totaal 12 procent bij. Schoonmakers reageren enthousiast op dit nieuws. "Goed gedaan met de tussentijdse onderhandelingen", vindt James. "Echt bedankt, super nieuws", reageert Ewa. En Gerard schrijft: "Wat een prachtig resultaat! Erg bedankt voor de moeite en tijd die erin is gestoken! Ik waardeer dit zeer!"

Loonsverhoging in stapjes

De eerste loonsverhoging van 3,5 procent komt per 1 november, gevolgd door 3 procent per 1 januari 2024 en nog eens 5,5 procent per 30 juni 2024. Jan Kampherbeek, onderhandelaar van CNV Vakmensen, begrijpt dat er leden zijn die het jammer vinden dat de loonsverhoging in stapjes komt en niet al meteen ingaat. "Wij hadden ook veel liever gezien dat de lonen veel eerder omhoog zouden gaan. Maar we hebben de leden ook uitgelegd dat het om een extra afspraak gaat, als aanvulling op de cao. De werkgevers hadden de portemonnee ook gewoon dicht kunnen houden, want de cao loopt nog tot 1 juli 2024. Wat we nu hebben afgesproken, is dus pure winst en ook te danken aan de bereidheid van werkgevers om hieraan mee te werken."

Loyaliteitsbonus voor ervaren schoonmakers

De werkgevers hebben daarnaast een loyaliteitsbonus toegezegd voor ervaren schoonmakers. Hoe die regeling er precies uit komt te zien, wordt later dit jaar met de vakbonden uitgewerkt. Een ander bespreekpunt is de weekendtoeslag voor hotelschoonmakers. CNV Vakmensen wil dat dit terugkomt in de cao. De vakbonden gaan later dit jaar hierover in gesprek met de werkgevers.