Numatic brengt succesvol noviteiten onder de aandacht bij dealers en eindgebruikers uit de Benelux

Numatic brengt succesvol noviteiten onder de aandacht bij dealers en eindgebruikers uit de Benelux

Al ruim 25 organiseert Numatic met succes een huisshow voor dealers. Vier jaar geleden werd besloten ook eindgebruikers uit te nodigen om te informeren over trends en innovaties van de fabrikant. Vervolgens gooide corona roet in het eten waardoor een vervolg uitbleef. Eind april kon echter de tweede editie van de 'Future Friday' worden gehouden, en wederom met succes. In totaal togen zo'n 300 belangstellenden naar Alphen aan den Rijn om zich te laten inspireren en te informeren over noviteiten.

Numatic International, producent van schoonmaakmachines en -materialen voor vloeronderhoud, is altijd prominent aanwezig op de internationale vakbeurs Interclean in Amsterdam RAI. Nu is er ook deze meer bescheiden presentatie specifiek gericht op dealers en afnemers in Nederland en België. Een evenement voor informele ontmoetingen, vooral wat betreft de vele dealers op de professionele en particuliere markt.

Verbinding, innovatie en productiviteit

De recente dealerdagen in het bedrijfsgebouw in Alphen aan den Rijn duurde een week, waarvan de eerste vier dagen waren bestemd voor de ruim 250 dealers in de Benelux. De laatste en vijfde dag (Numatic Future Friday) waren eindverbruikers van de vloeronderhoudsmachines en -materialen als schoonmaakbedrijven en de hotellerie welkom. Het motto van de presentatie was VIP: verbinding, innovatie en productiviteit.

Revolutionaire batterijtechniek

Bij tien stands stonden nieuwe producten en zaken als batterijtechniek, digitaal vlootbeheer en duurzaamheid centraal. Zo was er aandacht voor een revolutionaire batterijtechniek voor schrobmachines met een tankinhoud van meer dan 30 liter. Het betreft vernieuwde lithium fosfaat batterijen, met 4000 laadcycli en een gegarandeerde levensduur van minstens acht jaar. Voorheen ging dat om minder dan 1000 laadbeurten, een aantal van slechts 500 werd zelfs genoemd.

Opmars digitalisering in de schoonmaak

De digitalisering in de schoonmaak was zichtbaar bij een online configuratie tool om waar dan ook een online, op bijvoorbeeld een tablet, met Nu-Design een werkwagen voor specifieke taken samen te stellen. Dat ontwerp naar wens kan vervolgens meteen worden verstuurd voor een offerte. Daarnaast kan met de Nu-AR app iedere werkwagen worden geprojecteerd in de omgeving waar deze gebruikt dient te worden. Door de inzet in grote gebouwen en vaak talrijke locaties leiden schrob- en veegmachines een zwervend bestaan, wat toepassing, technisch-onderhoud en toezicht lastig maakt. Vandaar de opkomst van fleetmanagement of vlootbeheer: digitaal toezicht vanuit het hoofdkantoor. Tijdens de dealerdagen werd dat inzichtelijk gemaakt met Nu-Track. Hierbij meldt de machine op locatie onder meer waar deze zich bevindt en of deze in gebruik is, maar signaleert ook werkuren, frequentie van gebruik en gewenste servicebeurten.


Nu-Assist app

De Nu-Assist app kan gebruikers van schrobmachines wegwijs maken in de bediening ervan. Door het scannen van de QR-code op de machine, opent de app op mobieltje of tablet. De gebruiker kan vervolgens het filmpje bekijken of de instructie voor de bediening of het vullen van de tank. Hulp inroepen bij storingen en voor onderhoud/service kan ook op die manier. De digitale assistentie is er voor eindgebruikers van machines, maar ook voor de klanten die gebruik maken van FlexiFleet, gehuurde en groen gekleurde machines voor kortlopende projecten.

Snoerloos werken

In navolging van hobby- en klusgereedschap komt snoerloos werken ook steeds vaker voor in de schoonmaak bijvoorbeeld bij het stofzuigen. Het NX300 netwerk heeft één batterijtype en één oplaadsysteem voor een handvol kleinere machines en stofzuigers. In goed Engels: One battery fits all. Deze nieuwe batterij is goed voor 2500 oplaadbeurten (het eerdere model voor 500) en het onderbreken van het laden is niet nadelig voor de levensduur.
De snoerloze Numatic Quick is een steelstofzuiger die lijkt op het bekende Dyson-model. Ook bestemd voor de consumentenmarkt, net als de stofzuigers Hetty en Henry stofzuigers ‘met de oogjes’. De handzame Quick, met een los oplaadsysteem, werkt een uur op een batterijlading en gaat 4000 opladingen mee. Stof wordt opgevangen in een ‘pod’ (stofzak) van een liter die contactloos, met een druk op de knop, in de afvalbak kan worden gedeponeerd.

“We denken nu aan een tweejaarlijkse frequentie van dit Future Friday evenement”

Mirjam Adelmund

Duurzamer werken

Niet alle vloeronderhoud vraagt de inzet van machines, vandaar dat onder de naam Nu-Tech ook moppen en pads worden aangeboden. Een filmpje maakte het verschil in het vuil opnemend vermogen op gladde vloeren duidelijk tussen vlakmoppen van viscose en van microvezel. Een vervuilde viscose vlakmop is met de handpers gemakkelijker uit te spoelen dan een microvezel exemplaar, waar het vuil zich in de vezels nestelt en daarom machinaal moet worden gereinigd. Een logistiek probleem. Viscose is duurzamer doordat de mop minder vaak hoeft te worden uitgespoeld en er meer vierkante meters mee kan worden gewerkt. Ook gaat deze mop veel langer mee.
Duurzaamheid is bij Numatic onder meer vertaald in ReFlo-technologie, toegepast bij zes modellen werkwagens waarvan het frame is geperst van zwarte kunststof korrels (granulaat) met als grondstof gerecycled plastic. Daarvan maakt het bedrijf nu ook de behuizing voor verschillende stofzuigers en watertanks van schrobmachines.

Klimaatneutraal produceren

Overigens: onder de noemer Net Zero 2035 valt alles wat bij Numatic ten aanzien van groen werken en duurzaamheid wordt ondernomen. Het getal 2035 verwijst naar de ambitie om in dat jaar klimaatneutraal te produceren in de fabriek in Engeland. In het plaatsje Chard produceren 1300 medewerkers elke werkdag 5.000 machines, stofzuigers en werkwagens, voor de professionele en de consumentenmarkt. Numatic heeft naast de locatie in Engeland ook vestigingen in Frankrijk, Duitsland, Denemarken, Nederland, Zwitserland, Italië, Portugal, Spanje en Zuid-Afrika. De vestiging in Alphen aan den Rijn behartigt de belangen voor de Benelux en staat onder leiding van algemeen directeur Rogier Moorman. Met minder verpakkingsmateriaal en plastics, minder energie (in 2024 al 20 procent minder) en vanaf 2025 voor tenminste 50 procent gebruikmaken van gerecyclede kunststof.


Stofvrij werken

Een stand werd bemand door Airbo BV uit Ochten, een leverancier van onder meer machines van bouw- en waterzuigers die stofvrij werken promoten. Airbo bouwt deze apparaten zelf, maar baseert die op de stofzuigers van Numatic, wat met een bescheiden sticker op de machine wordt aangegeven.
Innovaties genoeg tijdens deze huisshow. Anders dan op vakbeurzen waren hier geen robots (ook geen stofzuigers) te zien die als vloeronderhoudsmachines gestaag hun rondjes draaiden. Op de vraag waarom geen enkel exemplaar was te zien, luidde het antwoord: “Nog niet. Maar we zijn er achter de schermen mee bezig. Er wordt aan gewerkt in Engeland."

Voor herhaling vatbaar

De organisatie van het evenement in Alphen aan den Rijn was vooral een zaak van Mirjam Adelmund, marketing manager bij Numatic International BV. Zij blikt tevreden terug op de vier dealerdagen en de Numatic Future Friday. “Gedurende de vier dealerdagen kwamen er tussen de 250 en 300 geïnteresseerden. Na de eerste editie van de Future Friday in 2019 wisten we al dat we deze presentatie voor onze relaties in de Benelux zouden moeten herhalen. Vanwege corona hebben wij dit doorschoven naar 2023, altijd in een niet Interclean jaar.” Dit bevalt goed. ”Voor toekomstige edities blijft er wel wat te wensen over. “We hadden deze vrijdag gehoopt op meer bezoekers uit sectoren als de horeca, met name de hotellerie, en eindgebruikers als schoonmaakondernemers en hun inkopers of leden van materiaalcommissies. Dat waren er nu ongeveer veertig. Over twee jaar zullen we ons vooral inspannen om uit deze sectoren meer mensen te trekken.”