Robot SAM helpt bij desinfecteren patiëntenkamers in St. Antonius

Robot SAM helpt bij desinfecteren patiëntenkamers in St. Antonius

Het St. Antonius Ziekenhuis in Utrecht heeft er sinds kort een krachtige hulp bij: robot SAM. Hij desinfecteert in een kwartier patiëntenkamers in het ziekenhuis op een milieuvriendelijke wijze. Dit doet robot SAM door UV-licht door de kamer te stralen waardoor de ruimte volledig wordt gedesinfecteerd.

De innovatieve robot SAM is een graag geziene hulp in ziekenhuizen. CWZ verwelkomde de robot al in oktober 2022. Robot SAM-UVC is een Nederlandse uitvinding van Loop Robots. Medische desinfectie met UV-C-straling gaat sneller en veiliger, maar is ook duurzamer omdat SAM geen chemicaliën gebruikt. Voorheen gebeurde desinfectie met chloor en dat is schadelijker voor het milieu. De robot is echt ter aanvulling. De schoonmakers zorgen er eerst voor dat een kamer stof- en vuilvrij is. Daarna gaat SAM aan de slag.

Rijdende zonnebank

Bij St. Antonius maakt de nieuwe desinfectierobot SAM indruk door zijn nauwkeurige manier van werken. Maarten van Zelst, teamhoofd schoonmaak en beddencentrale vertelt op de website van St. Antonius: “SAM werkt als een soort zonnebanklamp. Dankzij de grote lampen schijnt krachtig UV-C licht door de kamer dat de ruimte volledig desinfecteert.” Als SAM aan het werk is, zijn de deuren gesloten, zodat medewerkers en patiënten beschermd zijn tegen de krachtige staling. Per kamer heeft de robot 15 minuten nodig. Zodra hij klaar is, geeft hij een seintje en gaan de lichten uit. SAM-UVC ontwricht en deactiveert met de UV-C straling DNA- en RNA-structuur van bacteriën, schimmels en virussen en gisten, waaronder SARS-CoV2. UV-C is volgens Loop Robots veilig in gebruik en laat geen oppervlakteresten achter.

Pilot

SAM rijdt sinds midden januari 2023 door de patiëntenkamers van het St. Antonius Ziekenhuis. De pilot duurt een jaar, waarin zorgvuldig gekeken wordt op welke plekken de straling van SAM allemaal terechtkomt en hoe groot het effect is.”