Helpt jouw organisatie mee tijdens World Cleanup Day?

Helpt jouw organisatie mee tijdens World Cleanup Day?

Op zaterdag 16 september is het weer World Cleanup Day. Op deze dag gaan mensen over de hele wereld de straat op en de natuur in om de wereld weer een stukje zwerfafval-armer te maken. Voor organisaties zijn er verschillende manieren om mee te doen.

Sinds 2018 is de aanjager van World Cleanup Day in Nederland de Plastic Soup Foundation. De missie van de stichting is het verminderen van plastic vervuiling, zowel plastic afval als microplastics. Nederland is een van de grootste exporteurs van plasticafval ter wereld. Er belandt veel plastic in de natuur, welke vervolgens ook terecht komt in landen aan de andere kant van de wereld, doordat het meegevoerd wordt in zeeën en rivieren. Zaak dus om ervoor te zorgen dat plastic op de juiste manier gerecycled of verwerkt wordt en vervolgens de stap te zetten naar minder plasticgebruik.

#NotInOurBackyard

Voor die eerste stap is World Cleanup Day in het leven geroepen. Mensen gaan op deze dag al jaren met de prikstok en handschoenen de natuur in om op te ruimen. Niet alleen particulieren doen mee met de actie. Ook bedrijven hebben verschillende opties om deel te nemen. Door de buurt van het bedrijf op te ruimen, een opruimactie te starten via het platform van World Cleanup Day, een sponsoractie te steunen, aan je netwerk te laten weten dat je meedoet of door partner te worden van het initiatief. In aanvulling biedt de website een toolkit aan om het woord verder te verspreiden. Ook kun je daarbij de hashtag #NotInOurBackyard gebruiken.

Minder plastic

Dat we toe moeten naar het gebruiken van minder plastic, water en chemie, daar is de schoonmaakbranche zich ook van bewust. Er zijn ook al verschillende manieren waarop innovators, leveranciers en schoonmaakbedrijven hun steentje bijdragen. Zo besparen veel schoonmaakmachines en andere innovaties water en komen er steeds meer producten op de markt zonder microplastics.