Asito over bedrijfsbrede overstap naar circulaire handschoen: 'Verandering kost aandacht'

Asito over bedrijfsbrede overstap naar circulaire handschoen: 'Verandering kost aandacht'

De medewerkers van Asito werken sinds 1 mei met nieuwe, circulaire handschoenen. Een grote verandering die niet over één nacht ijs ging, blijkt uit het verhaal van manager duurzaamheid José Albring.

Bij Asito gingen er ruim 3 miljoen nitril wegwerphandschoenen per jaar doorheen. Dat staat gelijk aan 113 ton CO₂-uitstoot en daarmee was het een van de grootste vervuilers binnen het schoonmaakbedrijf. Reden genoeg om op zoek te gaan naar een alternatief.

Samenwerking met CSU en Gom

Dat deed Asito niet alleen: 'Onze overtuiging is in dit geval dat we alleen door samen te werken met andere schoonmaakbedrijven écht impact kunnen maken. Samen zorgen we ervoor dat dit soort duurzame ideeën de nieuwe standaard worden', vertelt directeur merkstrategie en innovatie Arjan Geurtsen.

Asito's manager duurzaamheid José Albring benaderde schoonmaakbedrijf CSU om samen op zoek te gaan naar een geschikte duurzame handschoen. In de pilotfase sloot ook schoonmaakbedrijf Gom aan.

Volledig circulaire handschoen

De keuze viel uiteindelijk op een volledig circulaire handschoen. Albring: 'We gaan verder dan onze CO₂-doelstelling. We willen in 2030 ook een volledig circulaire schoonmaakdienstverlening aanbieden. Alleen het gebruik van een duurzamere handschoen of een handschoen die sneller afbreekbaar is maar daarna alsnog verloren gaat, is dus niet voldoende. Dat is niet circulair.'

De nieuwe handschoenen worden gemaakt van een materiaal dat gerecycled kan worden, vertelt Albring. 'Van de gebruikte handschoenen worden granulaatkorrels gemaakt, die opnieuw te gebruiken zijn om nieuwe producten van te maken. Zo sluiten we de kringloop.'

De handschoenen mogen na gebruik dus niet weggegooid worden, maar worden ingezameld in een speciale doos. De leverancier haalt deze vervolgens op en zorgt dat de handschoenen gerecycled worden.

Eerst testen in de praktijk

Het werken met de nieuwe handschoenen werd uitvoerig getest tijdens een pilotfase. Albring: 'We vinden het belangrijk om nieuwe ideeën eerst in de praktijk te testen. Bijvoorbeeld om te weten of onze collega’s er goed mee kunnen werken. Daarom testten we deze handschoenen eerst uitgebreid, net als het inzamel- en retourproces. We vroegen feedback aan onze medewerkers: wat kon beter of anders? Verbeteringen voerden we door. Bij acht grote klanten testten we of het inzamelen goed werkte. Waar kunnen de handschoenen bewaard worden op de werkwagen? Hoe gaat het aanmelden van een retour? We willen het voor onze medewerkers zo makkelijk mogelijk maken.'

Verandering kost aandacht

Een hele organisatie meenemen in zo’n grote verandering, kost aandacht, zegt Albring. 'Daarom ontwikkelden we een communicatiecampagne, met tafelkaarten, posters en andere materialen voor leidinggevenden. Daarmee kunnen zij hun team goed meenemen in deze verandering en zorgen voor meer bewustwording en betrokkenheid. Daarnaast gaan we ook actief inzetten op het terugdringen van het gebruik van handschoenen. We zien in de praktijk dat er nog te vaak handschoenen worden gebruikt bij werkzaamheden waar dat eigenlijk niet nodig is. Minder verbruiken is de meest duurzame winst die je kunt behalen.'

Op 1 mei was het zover: vanaf toen konden de nitril handschoenen niet meer besteld worden en ging Asito volledig over op de nieuwe handschoen. En dit levert heel wat milieuwinst op: alleen al in het productieproces is de circulaire handschoen 50 procent duurzamer dan de nitril handschoen. Het betekent een jaarlijkse CO₂-reductie van 83 ton. En als het inzamelen en recyclen goed verloopt, kan dat zelfs oplopen tot een besparing van 75 procent.

Bron: Asito