Blog Nico Koch: Vloeronderhoud verdient eigen podium

Blog Nico Koch: Vloeronderhoud verdient eigen podium

Met trots presenteer ik jullie het nieuwste Platform van Schoonmakend Nederland: het Platform Vloeronderhoud. Het platform is het antwoord op de vraag van een aantal leden naar een podium voor deze specialistische niche in schoonmaak: vloeronderhoud. Een schoonmaakspecialisme dat begint waar reguliere schoonmaakbedrijven ophouden.

Een vloer is één van de zwaarst belaste onderdelen van een pand. Een goed onderhoudsplan is noodzakelijk om vloeren in optimale conditie te houden en de levensduur te verlengen. Door de dagelijkse of wekelijkse schoonmaak – in overleg met de vloerleverancier – nauwgezet af te stemmen op het type vloer, is periodiek specialistisch onderhoud langer uit te stellen. Het platform behandelt specialistisch vloeronderhoud in de breedste zin van het woord: van harde vloeren (denk aan tegel, natuursteen, gietvloeren en hout) en zachte vloeren (tapijt) tot elastische vloeren (lino en pvc). Elk materiaal heeft een eigen aanpak nodig om de vloer te reinigen en in goede conditie te houden voor een langdurig schoon en net resultaat.

Kennisuitwisseling

Het belangrijkste doel van het platform is om kennisuitwisseling in de keten te bevorderen. Enerzijds door het delen van de uiteenlopende schoonmaaktechnieken en werkmethodes. Denk aan het aanbrengen van permanente coatings (die duurzamer en slijtvaster zijn dan traditionele coatings op basis van polymeren), duurzaam vloeronderhoud en opleiding in veilig werken. Anderzijds heeft het platform tot doel opdrachtgevers en intermediairs te informeren hoe zij het kaf van het koren kunnen scheiden (kwaliteitsstandaarden) bij de aanbesteding van tenders met grote vloeroppervlakten, zoals in zorg en het onderwijs.

Duurzaamheid en duurzame inzetbaarheid

Ook uiteenlopende ontwikkelingen in vloeronderhoud, innovatieve technieken en kwalitatief hoogwaardige en milieuvriendelijke producten komen op het platform aan bod. Bij dit laatste is vooral kennisdeling belangrijk; bij duurzaam werken hoort geen exclusiviteit, aldus de platformleden. Echte duurzaamheid zit in een zo lang mogelijk gebruik van de vloer en daarvoor is vakkundig onderhoud noodzakelijk. Daarnaast is er veel aandacht voor duurzame inzetbaarheid. Vloeronderhoud is een fysiek zwaar beroep. Een juiste werkhouding en verantwoorde fysieke lichaamsbelasting zijn cruciaal voor gezond en met plezier (blijven) werken in vloeronderhoud.

Geschreven door Nico Koch, Platform Vloeronderhoud Schoonmakend Nederland

Lees meer over