Verkoop van bestelbussen stijgt volgend jaar fors

Verkoop van bestelbussen stijgt volgend jaar fors

Bestelbussen vliegen volgend jaar waarschijnlijk als warme broodjes over de toonbank. Dat voorspellen brancheverenigingen RAI Vereniging en Bovag. Zij verwachten dat er 78.000 bestelwagens worden verkocht, duizenden meer dan dit jaar. Dit heeft te maken met het vervallen van de vrijstelling van de aanschafbelasting voor bestelwagens en met de invoering van de zero-emissiezones in steden in 2025.

Het effect van de invoering van de uitstootvrije gebieden, waar geen vervuilende bestelbussen mogen rijden, is volgens de RAI tweeledig. Het jaagt de verkoop van elektrische bestelbussen aan, maar leidt voor de invoering wellicht ook op een run op dieselbusjes die nog een aantal jaar wel de stadscentra in mogen. Het aantal verkochte elektrische bestelauto’s nam toe van 3.139 in de eerste drie kwartalen van 2022 naar 7.434 in diezelfde periode dit jaar.

Hoe de verkoop van (zware) e-bestelbussen zich volgend jaar gaat ontwikkelen is nog niet te zeggen. Per 1 juli 2024 is rijbewijs B niet meer voldoende voor bestuurders van elektrische bestelbussen tussen de 3.500 en 4.250 kilo. De chauffeurs moeten vanaf dan over een grootrijbewijs beschikken.

Investering

De verkoop van bestelwagens wordt volgens de autobranche volgend jaar wel "ongunstig beïnvloed door de geopolitieke en economische situatie". RAI en Bovag laten verder weten: "De economische heropleving is minder snel, vooral bij belangrijke handelspartners zoals Duitsland. Het vertrouwen is daarmee afgenomen en kan zwak blijven. Dit heeft invloed op investeringsbeslissingen."

Lees meer: