Schoonmakend Nederland en CVG sturen minister brief over veiligheid gevelonderhoudsinstallaties

Schoonmakend Nederland en CVG sturen minister brief over veiligheid gevelonderhoudsinstallaties

Schoonmakend Nederland heeft samen met de Stichting Commissie Veiligheid Gevelonderhoudsinstallaties (CVG) een brief gestuurd naar de demissionair minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. In de brief vragen ze de minister om aandacht voor de grote risico's van gevelonderhoudsinstallaties (goi's) en om een wetswijziging om veilig gebruik van goi's te kunnen waarborgen.

De partijen sturen de brief naar aanleiding van een ongeval met een mastinstallatie in 2021. Sinds dat ongeval zijn Schoonmakend Nederland en de CVG in overleg met de Nederlandse Arbeidsinspectie. Afgelopen jaar voerde de Arbeidsinspectie een breed onderzoek uit naar goi’s. Zij brachetn tijdens dat onderzoek in kaart of en welke risico’s er zijn als er gewerkt wordt met gevelonderhoudsinstallaties. Daarnaast keek de Arbeidsinspectie naar de oorzaak van de problemen en hoe de risico’s weggenomen kunnen worden.

Conclusie: er zijn grote risico's

De conclusie is dat er daadwerkelijk grote risico’s zijn. Ook blijkt uit het onderzoek dat zelfregulatie vanuit de branche niet voldoende heeft gewerkt. Omdat veilig werken een must is, hebben Schoonmakend Nederland en de CVG aan de minister gevraagd de wet aan te scherpen en een verplicht keuringsregime in te stellen. Zo’n regime bestaat al voor bijvoorbeeld hijskranen en is onderdeel van het warenwetbesluit machines.

Lees ook: