Voorbereid belastingaangifte doen? Doe de OndernemersCheck

Voorbereid belastingaangifte doen? Doe de OndernemersCheck

Vanaf 1 maart is het weer tijd voor de belastingaangifte. Bereid je goed voor door te controleren of jij ondernemer bent voor de inkomstenbelasting met de OndernemersCheck van de Belastingdienst.

Ben je ondernemer? En sta je ingeschreven bij de KVK? Dat betekent niet automatisch dat de Belastingdienst je als ondernemer voor de inkomstenbelasting ziet. Want daarvoor geldt een aantal voorwaarden, bijvoorbeeld over de continuïteit van je bedrijf. Met de OndernemersCheck controleer je met enkele eenvoudige vragen snel en anoniem of de Belastingdienst je als ondernemer ziet voor de inkomstenbelasting.

Wel of geen ondernemer

Er kunnen twee uitkomsten zijn wanneer je de check doet: de Belastingdienst ziet je wel of niet als ondernemer:

  • Je bent ondernemer voor de inkomstenbelasting. Je doet dan aangifte als ondernemer. Vul je inkomsten in als ‘Winst uit onderneming’. Mogelijk kun je gebruikmaken van extra aftrekposten, zoals de zelfstandigenaftrek of de mkb-winstvrijstelling.
  • Je bent géén ondernemer voor de inkomstenbelasting. Je doet dan ook belastingaangifte, maar als particulier. Je inkomsten geef je in de aangifte op als ‘Inkomsten uit overig werk’.

Webinar

De OndernemersCheck is de eerste stap bij een goede voorbereiding voor de belastingaangifte als ondernemer. De Belastingdienst heeft een checklist opgesteld voor de volgende stappen. Blijkt uit de OndernemersCheck dat de Belastingdienst je ziet als ondernemer óf moet jij je inkomsten aangeven als inkomsten uit overig werk? En heb je daar nog vragen over? Dan organiseert de Belastingdienst op dinsdag 5 maart om 20:00 uur het webinar Invullen aangifte inkomstenbelasting voor zzp’ers. Tijdens het webinar laten medewerkers van de Belastingdienst aan de hand van twee voorbeelden zien hoe je zelf jouw inkomsten als winst uit onderneming of als inkomsten uit overig werk in de aangifte inkomstenbelasting invult. Je kunt je alvast inschrijven voor het webinar en je kunt deze dan ook altijd terugkijken.

Lees ook: