Volgens de Nespresso Office Trendcollectie 2026 is dat precies waar werk vandaag om draait. Driekwart van Gen Z wil niet eens starten bij een organisatie die duurzaamheid of welzijn links laat liggen. We zijn onderweg naar een andere vorm van productiviteit. Een die niet alleen kijkt naar cijfers, maar ook naar menselijkheid. Die beweging zien we op de werkvloer, maar evengoed op koffieplantages.
‘Binnen het AAA Sustainable Quality™ Program werkt Nespresso al ruim twintig jaar met meer dan 160.000 koffieboeren wereldwijd aan een gezonde toekomst’, vertelt Reineke van Riemsdijk, sustainability lead bij Nespresso Nederland. ‘We gebruiken biologische meststoffen, planten schaduwbomen tegen hittestress en bevorderen de biodiversiteit. Met rijkere bodems, betere koffie en blijere boeren als resultaat.’
Werken met en in de natuur
Universitair hoofddocent Ecologie Pita Verweij noemt dat werken mét de natuur in plaats van ertegen. ‘Vroeger draaide landbouw vooral om controle en uniformiteit’, zegt ze. ‘Rechte rijen, één soort beplanting, vaak ook pesticiden. Alles voor meer opbrengst. Maar zonder ruimte voor leven verliest het ecosysteem z’n veerkracht. We hebben biodiversiteit nodig. Voor waterzuivering en bestuiving, maar ook als weerstand tegen ziektes en klimaatverandering.’
We hebben biodiversiteit nodig, voor waterzuivering en bestuiving, maar ook als weerstand tegen ziektes en klimaatverandering.”
Op de werkvloer is dat niet anders. Verschillende profielen, perspectieven en ritmes versterken elkaar. Len Hansen van Jonkers Groen draagt eigenhandig bij aan een biodivers systeem. ‘Een daktuin of binnentuin is geen luxe meer’, vertelt hij. ‘Het verhoogt welzijn, verlaagt stress en zorgt voor meer werkplezier.’ Al een paar vierkante meter groen kan genoeg zijn om biodiversiteit, werksfeer en productiviteit te laten groeien.
De juiste blend voor elk kantoor
‘En dan is er koffie’, benadrukt Van Riemsdijk. ‘Dat kleine ritueel dat alles samenbrengt. Met koffie die duurzaam is geteeld, zorgvuldig gebrand en met één druk op de knop wordt gezet, investeer je in de planeet en in mensen. Het is een teken van zorg, van kwaliteit en van waar je als organisatie voor staat. Net als in de natuur draait ook een bedrijf om balans. Om het samenspel van mensen, plekken en momenten. Of je nu kiest voor een cappuccino op het groene dakterras of een decaf espresso in de vergaderzaal: met de juiste blend groeit alles een beetje beter.’
Dit artikel is gesponsord door Nespresso.




