Smart technologie en data, hoe past Schiphol dat toe?

Smart technologie en data, hoe past Schiphol dat toe?

Hoe zorg je er met moderne, digitale technologie en data voor dat Schiphol  (650.000 m² terminal en 670.000 m² vastgoed) steeds slimmer wordt?

Deze vraag staat centraal in de presentatie van Lieke Hermsen en Erik Felëus op het Facto Congres op 23 september a.s. in NBC Nieuwegein.

Lieke Hermsen is manager Cluster Facilities bij Schiphol Group. Haar collega Erik Felëus is Smart Building Developer bij Schiphol Real Estate

Inzicht in bezetting en benutting

In de toepassingen op Schiphol staat het genereren van betrouwbare data centraal, met als doel beter en liefst real time zicht te krijgen op zaken die spelen rondom bezetting en benutting.

In hun presentatie gaan Lieke (vanuit FM-perspectief) en Erik (vanuit vastgoed- en gebiedsperspectief) in op de vraag waarom slimme gebouw- en gebiedstechnologie voor Schiphol zo belangrijk is.

Onderwerpen die tijdens de presentatie aan bod komen

Daarbij zoomen ze nader in op een aantal onderwerpen waar toepassing van slimme technologie een belangrijke rol speelt, zoals:

  • het real time-meten van de klantbeleving op de toiletgroepen in de terminal;
  • het verder invoeren van datadriven schoonmaak;
  • het faciliteren van afvalscheiding;
  • het creëren van inzicht in kantoren en ander vastgoed (o.a. ruimtegebruik, energieverbruik);
  • het installeren van geavanceerde klimaatsensoren voor een gezond binnenklimaat;
  • het installeren van slimme ‘vehicle to grid’ EV-laadpalen.

Programma Facto Congres (23-9, Nieuwegein)

Het Facto Congres wordt dit jaar voor de 14e maal georganiseerd. Ditmaal is het thema ‘Nieuwe kijk op het kantoor en FM’.

Het congres, dat vanzelfsprekend wordt georganiseerd met in achtneming van de dan geldende coronamaatregelen, bestaat uit een plenaire opening en sluiting.
Daartussen zijn er in drie rondes parallelle presentaties. In totaal worden 9 presentaties aangeboden.

Het plenaire programma  is als volgt:

Plenaire programma

  • Keynote 1. Werk heeft het gebouw verlaten: In verbinding blijven na corona (door Jitske Kramer, corporate antropoloog).
  • Keynote 2. De kracht van enthousiasme (Door Rijn Vogelaar)
  • Uitreiking JLL Winning Workplace Award 2021.

Keuzesessies

In het parallelle programma staan onder meer sessies gepland van ABN Amro (Hoe strategie tot uiting komt in een gebouw), VodafoneZiggo (Sneller, sterker, slimmer door hybride werken), FMHaaglanden (Dag CO₂, hallo circulariteit!), Alliander (Outsourcing hard- en soft services), Shell Nederland (Making the future together) en Luchthaven Schiphol (Smart Technologie en data: slimmer sturen op bezetting en benutting).

Ook komt in een discussiesessie (World Café-format) het onderwerp 'hybride werken: wat vraagt dat van mens en organisatie?' aan bod.

KIJK HIER voor meer informatie over het programma van het Facto Congres 2021 op 23-9 a.s.

Lees ook:
- FMHaaglanden breidt dienstverlening uit naar RVO (37.000 m2)
Connected working 2.0: de praktijk bij VodafoneZiggo
Website Facto Congres (23 september, Nieuwegein) is live!